Recept: Lahodné pečené kyslé kura

Dalito.sk/Lahodné, pečené kyslé kura/foto: Dalito.sk

Kura na kyslo je jednej z najjednoduchších receptov aké poznám. Nevyžaduje si žiadny kuchársky um, zvládne ho ktokoľvek a ešte si aj mimoriadne pochutí.  

Tento recept mi veľmi zachutil na liečení, kde nám naozaj varili s láskou a chutne. Ani som netušila, že je táto kombinácia vôbec možná a ešte tak mimoriadne lahodná.

Najradšej ho robievam z našej domácej kyslej kapusty, ktorá nám poctivo kysne v našej mestskej garáži. Ako pravých mestských ľudí nás vždy poteší, že aj vo víre veľkomesta a života v ňom, dokáže stále udržiavať aj dedinské tradície. A naša poctivá kyslá garážová kapusta je ako stvorená na tento dokonalý recept.

SUROVINY

Kuracie stehná (môže byť čokoľvek z kuraťa), masť alebo olej, vrecko kyslej kapusty, zemiaky, sladká smotana na šľahanie, mletá červená paprika, tvrdý syr, voda

POSTUP

1, Očistené zemiaky nakrájam na kocky a uverím v slanej vode takmer do polomäkka.

2, Zemiaky zlejem od vody a uložím do zapekacej misy potretej masťou.

3, Na zemiaky rovnomerne poukladám kyslú kapustu zbavenej vody.

4, Na kyslú kapustu poukladám umyté a osolené kura, ktoré posypem mletou paprikou.

5, Zalejem ¾ šľahačky a prikryjem alobalom.

6, V predhriatej rúre na 210 stupňov Celzia zapekám 80 minút.

7, Kura vyberiem, odstránim alobal, dolejem zvyšok šľahačky a na kúsky kuraťa poukladám ešte plátky tvrdého syra.

8, Vrátim do rúry a bez alobalu pečiem ešte asi 10 minút, aby sa syr na kurati roztopil.

RADA

Niekedy sa mi stane, že nemám šľahačku, iba kyslú smotanu. Nič tým nepokazíte, kyslé kura je rovnako dobré aj s ňou. So šľahačkou je však lahodnejšie.