Recept: Najlepšia domáca bageta plnená mäsom

DALITO -

Vynechanie obedných prestávok v práci môže podľa novej nórskej štúdie Høgskolen i Innlandet viesť k zvýšeniu šance na fyzické a psychické vyčerpanie. Vedci zistili, že tí, ktorí si nedajú obednú prestávku, majú až sedemkrát väčšie riziko psychického a fyzického vyčerpania ako tí, ktorí si ju doprajú.

Určite mnohí z vás poznajú dilemu, čo uvariť na obed. Naposledy sme s manželkou vymysleli skvelý recept.

Záležalo to aj od našich lockdowných zásob. A tak sme si začali pôvodný recept na pravú, poctivú, kysnutú domácu bagetu plnenú mäsom prispôsobovať našim možnostiam. Mäso do tohto receptu môže ísť rôzne. My sme zvolili jahňacie z vlastného chovu. Bola to ďalšia dobrá voľba, ktorá dopomohla k naozaj chutnému obedu a aj, tak dôležitej obedovej prestávke v práci.

SUROVINY

Cesto

500 g hladkej múky, ½ KL soli, 2 PL oleja, 250 g vlažnej vody, 1 KL cukru, 1 balíček sušeného droždia

Plnka

500 g mäsa (akékoľvek chcete, my sme použili jahňacie), 4 PL oleja (bravčovej masti), 1 stredne veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 120 g syra, soľ, mleté čierne korenie, paprika, kurkuma podľa chuti

Na vrch

petržlenová vňať podľa chuti, cca 100 g masla

POSTUP

Príprava cesta: Najskôr si pripravíme kvások, zmiešaním vlažnej vody, cukru a droždia. Počkáme kým trochu vykysne. Zatiaľ si vo väčšej miske zmiešame múku so soľou. Pridáme olej a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto (najlepšie je použiť stroj, nakoľko ručne to dá zabrať). Miesime kým nedosiahneme nelepkavé a konzistentné cesto. Opäť necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

K cestu sa treba správať s láskou/foto: Ján Poláček

Príprava plnky: Kým cesto kysne využijeme čas na prípravu plnky. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na oleji (prípadne bravčovej masti) do sklovita, ku koncu pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Pridáme mäso a opekáme, kým sa nám nezatiahne. Akonáhle mäsko pustí šťavu, pridáme koreniny a dusíme do zmäknutia. Odstavíme a necháme vychladnúť.

Finále: Keď sa plnka vychladila, rozdelíme si cesto na štyri časti a z každej si vyvaľkáme kruh zhruba o priemere pol centimetra (prípadne hocijaký iný tvar, ktorý sa nám podaril). Do stredu každého kruhu nanesieme plnku a posypeme syrom. Preložíme jednu časť cesta cez druhú.

Bagetu už stačí iba zavinúť/foto: Ján Poláček

Bagety dáme na plech, spravíme na nich zárezy a necháme ich ešte 20 minút kysnúť. Potrieme maslom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Pečieme 25 minút.

Bagety pripravené do rúry/foto: Ján Poláček

Potom znížime teplotu na 170 stupňov Celzia a pečieme, kým nebudú mať krásne zlatú farbu. Na záver znova potrieme maslom, posypeme petržlenovou vňaťou a dáme ešte na dve minúty do rúry.

RADA

Bagetu konzumujeme ešte za tepla, kedy sa nám krásne roztečie syr. Najlepšie chutí s čerstvou zeleninou, v zimných mesiacoch aj kvasenou. Dobrú chuť!

Autor: Ján Poláček

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)