Recept: Najlepšia hliva ustricová na ázijský spôsob akú ste jedli
Je fajn žiť v dobe, kedy sa cez online priestor dostanete k fantastickým receptom. Stačia dve minúty a už máte hlavu plnú starostí, ktorý si vybrať.
Naposledy ma nesmierne oslovil recept z českej relácie Polopatě na ČT. Takmer celá bola práve o hlive, ktorú zbožňujem. Nielenže som sa dozvedela jednoduchý spôsob ako si ju môžem vypestovať aj sama doma, ale aj recepty, ktoré ma okamžite chytili za žalúdok. Čínske jedlá totiž milujem, a keď je recept ešte aj jednoduchý, je to bomba.
Varenie mi trvalo presne toľko, kým sa mi uvarila ryža. Potom sme už doma zažili gastronomické počarovanie. Fakt. Odporúčam všetkým milovníkom hlivy ustricovej a ázijskej kuchyne. Tento recept je jednoducho nezabudnuteľný a navždy sa stane súčasťou našej domácnosti. Ďakujem, pán šéfkuchár František Hrdina!
SUROVINY
jedno väčšie balenie hlivy ustricovej z obchodu, olivový olej, 1 šalotka, zázvor, strúčik cesnaku, 5-6 PL sójovej omáčky, 3 PL ustricovej omáčka, 1 PL medu, ½ PL zemiakového škrobu, 3 PL sezamového oleja, jarná cibuľka, 1 čerstvá čili paprička, sezamové semiačka a koriander
POSTUP
- Dáme si uvariť ryžu podľa tradičného postupu.
- Hlivu očistíme od prípadnej hliny a natrháme na menšie, nie malé, kúsky.
- Na panvici si zohrejeme olej, na ktorý prihodíme hlivu a krátku ju restujeme.
- Pridáme na drobno nasekanú šalotku, nastrúhaný kúsok zázvoru a cesnak.
- Kým sa nám všetko spolu na panvici restuje, v malej miske si pripravíme omáčku. Zmiešame sójovú a ustricovú omáčku, pridáme med a zemiakový škrob a poriadne vymiešame. Nakoniec pridáme sezamový olej. Opäť poriadne zamiešame.
- Krásne sfarbenú omáčku prilejeme na panvicu s restovanou hlivou. Vďaka teplu škrob zhustne a hlivu pekne obalí.
- Na tanier položíme ryžu a vedľa hlivu v ázijskej omáčke. Tanier dozdobíme jarnou cibuľkou, nadrobno nakrájanou čili papričkou, sezamom a koriandrom.
DOBRE VEDIEŤ
Nemusíme vždy za každú cenu v kuchyni niečo vymýšľať. Niekedy je lepšie sa nechať viesť či inšpirovať najlepšími.
V relácii ČT Polopate ma fascinovali aj recepty z hlivy ružovej či citrónovej. Šéfkuchár ich pripravoval na francúzsky spôsob. A keďže Francúzsko milujem aj s jeho vychýrenou gastronómiou, určite časom príde aj na ďalšie dokonalé recepty z tejto nesmierne zdravej huby. Aj keď bude hliva “iba” ustricová.
(Ak viete oceniť originálny recept, budeme vďační ak redakciu Dalito.sk podporíte darovaním kávy)