Recept od nutričného terapeuta: Výborný šošovicový šalát
Zabudnime na časy, keď potraviny stáli pár korún. Napriek tomu, vždy sa nájdu zdravé recepty, pri ktorých nás nemusí nákup stáť celý majetok. Človek si to len musí uvedomiť. Aj životné situácie a zhon prinášajú zdravé jedlá, po ktorých nám neostane prázdna peňaženka a ešte si na nich aj pochutíme. Svoje o tom vie aj „náš pán Štafl“.
Výnimočný odborník nielen na zdravú výživu, ale aj tým, že recepty dokáže navrhnúť tak, aby sme kvôli nim neprestáli v kuchyni celé hodiny. Aj tento jeho originálny šalát je príkladom toho, že aj keď nestíhate, môžete si uvariť vynikajúce jedlo rýchlo a ešte aj zdravo. A ani to nestojí toľko peňazí. A to vám garantujem, že vie, o čom hovorí. Veď vyštudoval 1. Lekársku fakultu Karlovej Univerzity, odbor nutričná terapia.
Keď nestíhate ani nemáte
Možno to poznáte aj vy, dni keď nič nestíhate, alebo nemáte chuť variť čokoľvek iné ako vajcia, alebo doma chladnička zíva prázdnotou. Vtedy nazriem do jeho múdrych riadkov Nutričný terapeut Václav Štafl, kde vždy nájdem to, čo potrebujem.
Naposledy, aj on mal doma prázdnu chladničku.
„Niekedy som aj ja extrémne lenivý vyskočiť z gauča a presunúť sa do len 500 metrov vzdialeného supermarketu pre čokoľvek iné ako vajcia. A tak mi napadol variant, že akože mám na to chuť,“ smeje sa odborník na rýchlej a lacnej pochúťke.
SUROVINY
vajcia, dve menšie konzervy zaváranej šošovice, 250 g paradajok, 150 g papriky, 50 g mrkvy, 40 g cibuľky, dresing: 20 g horčice, 2 cl medu, 200 g jogurtu, soľ, pretlačený strúčik cesnaku, voda na zriedenie, šťava z limetky
POSTUP
- Dajte si variť vajcia.
- Otvorte konzervu šošovice a vyklopte ju do väčšej misky.
- Zmiešajte si suroviny na dresing a pridajte k šošovici.
- Nakrájanú zeleninu na malé kúsky pridajte do misky.
- Opatrne premiešajte. „Ak ste si totiž zvoli malú misku, dresing z omietky len tak neodstránite,“ upozorňuje nutričný terapeut.
- Pokiaľ nemáte ruky naozaj obe ľavé všetko podľa Václava Štafla stihnete skôr ako sa uvaria vajcia. Samozrejme ich olúpte a prekrojené položíte na tanier.
- Za 15 – 20 min navaríte pre celú rodinu a určite je to zdravšie ako hranolky a burger v susednej večierke.
RADA
Pridať alebo vymeniť v recepte môžete naozaj čokoľvek. Od zeleniny, či časť šošovice môžete nahradiť aj kuskusom. Namiesto vajec môžete použiť syr, hotové mäso alebo tofu – fantázii sa medze nekladú. „Je to také lego jedlo – urob si sám”,“ smeje sa autor receptu. Šalát zo šošovice má rád aj s avokádom, cibuľkou, paradajkou a uhorkou. „Prečo nie, fantázii sa medze nekladú. Šošovica naozaj zvládne veľa variantov,“ vysvetlil nutričný terapeut Václav Štafl.
(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)