Recept od nutričného terapeuta: Zdravá vajíčková nátierka, ktorú nestihnete natierať, len bagrovať lyžičkou

Zdravá vajíčková nátierka/foto: VŠ

Kto by nemiloval nátierky alebo ak chcete pomazánky, aj keď slovo pomazánka sa k nám dostalo z českého jazyka. Nie vždy sa nám chcú pripraviť napriek tomu, že ich príprava je mimoriadne jednoduchá. Stačí si zvoliť len správny pomer surovín. Ale keď sa už premôžem, túto vaječnú nátierku už ani nenatieram na chlieb či bagetu, ale naložím každému jej poriadny kopec na tanierik a priložím malú lyžičku. Taká je vynikajúca.

Nie, nevymyslela som ju ja, ale nutričný terapeut Václav Štafl, vďaka ktorému majú naši lekári z našich laboratórnych výsledkov krvi už roky radosť a z displeja na osobnej váhe si už dávno nerobíme veľkú hlavu. Sami sme sa na základe našich dlhoročných skúseností presvedčili, že recepty od pravých a hlavne vyštudovaných odborníkov v oblasti zdravej výživy sú jediné, ktoré naozaj fungujú na pokoj tela aj duše.

Jednoduchá vajíčková nátierka

SUROVINY

6 vajec, 150g čerstvého smotanového syru bez príchute, 2 ČL horčice, soľ, mleté čierne korenie

POSTUP

  1. Vajíčka si uvaríme vo vriacej vode podľa toho, ako ich máme radi. Buď cca 6 minút namäkko, alebo 8-9 minút či viac natvrdo.
  2. Olúpeme ich, dáme do misky, pridáme syr, horčicu, osolíme, okoreníme.
  3. Poriadne premiešame a dochutíme.
  4. Podávame s pečivom a zeleninou.

DOBRE VEDIEŤ

Opakovanie je matkou múdrosti. Aj preto pripomínam vyjadrenie vedca, biochemika a imunológia Mareka Cebecauera pre Dalito.sk, ktorý zdôrazniť, že bez cholesterolu by sme nemohli žiť. Upozornil, že vajíčka okrem cholesterolu obsahujú veľké množstvo vitamínov a ľahko stráviteľné bielkoviny. Je to vlastne superpotravina.

„Tých by som sa nebál. A neexistuje kvalitný dôkaz, že kardiovaskulárne choroby spôsobujú vajíčka. Vajíčka by som z problémov našej prejedajúcej sa a málo sa hýbucej spoločnosti neobviňoval,“ prezradil v rozhovore pre Dalito.sk s tým, že cholesterol je veľmi potrebný na fungovanie bunkových membrán, na tvorbu vitamínu D a steroidových hormónov. Nie je však cholesterol ako cholesterol. A hlavne, všetkého veľa škodí a preto aj veľa cholesterolu v našom tele nie je dobré. O tom, koľko cholesterolu potrebujeme a čo už škodí, rozhoduje náš metabolizmus, vysvetľoval mýty o vajíčkach. Viac sa dozviete v rozhovore Imunológ a vedec Marek Cebecauer: Bez života v zahraničí by som asi bol menej tolerantný na Dalito.sk.

(Ak vás overený recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu. Ďakujeme!)

Môže vás zaujať: