Recept: originálne domáce fajnové pesto z brokolice
Pesto je jednoducho výnimočná a mimoriadne zdravá pochutina, pre niekoho aj jedlo, ktoré vždy urobíme veľmi rýchlo a pritom nemusíte vedieť ani variť. Ale že absolútne. Zmixovať totiž všetko dokopy dokáže určite každý. Môžete sa v kuchyni natrápiť ako chcete, za hrianky či jednohubky vám každá návšteva bude ruky bozkávať bez toho, že by tušila, že dokážete pripáliť ešte aj čaj.
Dokonalo to kedysi vymysleli naši kamaráti z únie! Pesto je totiž taliansky objav, akási zelená omáčka, ktorej hlavnou zložkou je bazalka. Ale aj to nie je vždy pravidlo. Na Dalito.sk sme to už dokázali niekoľkokrát.
História pesta
Túto kulinársku špecialitu údajne vymysleli v severnej oblasti Talianska v Ligúrii. Názov odvodili od miestneho slova pestare, teda mlátiť alebo tĺcť. A to asi fakt dokáže v kuchyni každý, rozdrviť čo na najjemnejšiu hmotu čokoľvek (samozrejme nie prsty, maximálne tak rybacie), najmä ak ľudia vymysleli už aj mixér.
Taliani aj tak preferujú prípravu pesta v drevených alebo mramorových mažiaroch. Osobne preferujem mixér, lebo za ten menší mramorový mažiar som naposledy dala majlant, a dnes teda vôbec nie je tá správna doba vyhadzovať peniaze za čokoľvek. Okrem toho, stojí ma to menej síl a času, a tak mám pesto hotové do pár minút. Za desať minút aj tri druhy. Základom je mať doma čerstvú bylinu, soľ, cesnak a syr, najlepšie parmezán a olivový olej.
Pri tomto recepte som v kuchyni nemala dostatok bazalky a tak som ju nahradila lístkami šalvie. Podľa mňa je pesto aj bez bazalky dokonalé! Stačí, ak sa na to pripravíte dopredu.
SUROVINY
jedna stredne veľká hlávka brokolice, 10-15 listov šalvie (bazalky), šťava z ½ citróna, menšia šálka lieskovcov (vlašských orechov), 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ a mleté čierne korenie
POSTUP
- Orechy nechám namočené vo vode do rána alebo aspoň niekoľko hodín pred prípravou.
- Čerstvú umytú brokolicu (nie vysušenú) natrhám do misky na menšie kúsky, pridám scedené orechy a všetky ingrediencie zo zoznamu surovín.
- Do pesta, za stáleho mixovania, postupne prilievam olivový olej podľa toho, akú konzistenciu potrebujem. Aby bolo pesto napenené, počítajte s tým, že budete potrebovať asi 1 dcl oleja. Všetko záleží od toho, či potrebujete pesto hustejšie alebo redšie.
RADA
Pesto je výborné aj na cestoviny i mäso, či do polievky. Ak ho urobíte viac a chcete, aby vydržalo dlhšie, základným pravidlom je, že v chladničke musí byť vždy ponorené v oleji.
(Pošlite nám váš domáci recept na redakcia@dalito.sk, ktorý vymeníme za knižnú novinku podľa vášho výberu, alebo ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)