Recept: Pesto z tekvicových jadierok, prevencia proti chrípke
Pesto je vzácne preto, že vždy môže chutiť inak, vždy je však výnimočné, pretože je takmer vždy prevažne zo zdravých a čerstvých surovín. A vždy si ho môžete pripraviť podľa toho, ktorú z ingrediencií máte práve doma.
Naposledy som skúsila pripraviť pesto z tekvicových jadierok. Nechcela som totiž opäť niečo klasické, čo vás už ani nemôže príjemne prekvapiť a vidíte to na každom rohu. Teda bazalkové či avokádové pesto. A tak vznikol tento chuťový zázrak.
Okrem toho, nič jednoduchšie v kuchyni, ako prípravu pesta, nepoznám. Veď kto má cez týždeň čas zabíjať dlhé minúty varením? Asi nadšenci.
SUROVINY
hrnček bazalkových listov, hrnček tekvicových jadierok, 1 KL medu, 1 KL jablčného octu, ½ hrnčeka olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1PL šťavy z citrónu, soľ
POSTUP
Do misky dám všetky suroviny okrem oleja.
Postupne všetko mixujem ponorným mixérom a postupne a pomaličky prilievam olej.
Dobre všetko rozmixujem na hladkú a nadýchanú kašu. Ak je príliš husté, pridajte viac oleja. Pesto je hotové.
RADA
Pesto je samo o seba mastnejšie, takže ho okrem cestovín, či do polievky, odporúčam ako delikatesu aj na suchú hrianku. Okrem toho, tekvicové jadierka sú bohatým zdrojom aminokyselín tryptofán. Pôsobia tak na pohodu a dobrú náladu človeka. Okrem iného sú bohaté na zinok, horčík, fosfor, mangán, meď, vápnik, železo a vitamíny A, B, D, E. Oceníte to najmä v zimných mesiacoch, pretože pôsobia preventívne aj proti chrípke.