Recept: Pravé domáce parené buchty
Zostať zatvorený doma nie je žiadna slasť, najmä, ak je vonku tak krásne! Či už z dôvodu karantény koronavírusu alebo z akéhokoľvek iného dôvodu, máte pocit, akoby ste boli v domácom väzení. Príde deň, keď už aj tej najvychýrenejšej kuchárke či kuchárovi dôjde fantázia a nastáva problém. Nájsť na jednoduchú otázku, jednoduchú odpoveď. Čo dnes uvariť?!
Vtedy je možno ten pravý čas na zmenu a uvariť niečo vyslovene pre chuť. Nielen správnu výživu. Raz za čas „zhrešiť“ predsa nie je žiadny stravovací hriech. Najmä, ak vám to pripomenie možno detstvo, napríklad u babičky.
A ak ešte vymyslíte recept, na ktorom môže spolupracovať celá rodina, o zábavu máte postarané. Prinášame vám recept, na ktorom si aj vaše deti nielen pochutia, ale sa aj zabavia.
SUROVINY na 8 kusov
250 g polohrubá múka, 1/2 ks droždie, 200 ml mlieko, 15 g kryštálový cukor, štipka soli, lekvár, práškový cukor, mak (kakao, tvaroc, strúhanka), maslo
POSTUP
1, Do šálky nalejeme časť teplého mlieka, trochu cukru a rozdrobíme droždie. Hrnček zakryjeme na približne 10 minút.
2, Pripravíme si misku s múkou a štipkou soli. Do zmesi pridáme zvyšok cukru, teplého mlieka a vykysnutý kvások.
3, Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť približne 50 minút.
4, Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto asi na hrúbku 1 cm.
4, Pokrájame na rovnomerné štvorčeky. Na každý štvorček dáme lyžičku lekváru, zabalíme do cesta tak, aby vznikla buchta.
5, Plnené kocky prikryjeme a necháme ešte zopár minút kysnúť.
6, Buchty paríme asi 15 minút tak, že do hrnca dáme variť na dno vodu. Umiestnime doň parák a v momente, keď už voda vrie, potrieme parák olejom, aby sa na ňom buchty pri parení neprilepili. Vykvasené buchty dáme na parák asi s 4- 5 cm odstupom. Zakryjeme pokrievkou a necháme pariť 8 až 15 minút v závislosti od veľkosti buchiet. Môžeme ich pariť aj v parnom hrnci.
6, Keď sú hotové, polejeme ich rozpusteným maslom, posypeme práškovým cukrom a kakaom/makom, alebo akoukoľvek inou posýpkou.
RADA
Na naplnenie poctivých parených buchiet sú vždy vhodné hustejšie plnky, lekvár, tvaroh, orechová plnka… Redšia plnka môže cesto pri parení roztrhať. A to by bola pri týchto domácich buchtách naozaj škoda!