Recept pre neslobodných: Vynikajúce, zdravé, voňavé provensálske pesto

Dalito.sk/Provensálske pesto podľa Dalito/foto: Dalito.sk

Najprv nám pre koronavírus zakázali cestovať, potom vytvorili mapu cestovania a vlastne nám permanentne odporúčajú necestovať takmer nikam a ostať v lete 2020 doma.

Sme rodina, ktorá cestovala vždy a aj cestovať bude, bez ohľadu na to, čo si o tom nielen politici myslia. Sloboda je pre nás mimoriadne dôležitá a nenecháme sa o ňu obrať ani politikmi a ani vírusom. Samozrejme sme zodpovední a opatrní, ale všetko má svoje medze a aj hranice.

Takže toto lete nestrávime po dlhých rokoch v našom milovanom Provensálsku, ale v Škandinávii. Nevadí, vydržíme to, hlavne, že rodina bude spolu a popritom spoznáme aj nové kúty neprebádanej planéty Zem.

Naše milované Francúzsko nám však chýba a denne sledujeme správy z tejto pre nás zasnúbenej dovolenkovej zeme. Veľmi im držíme palce, rovnako ako Talianom, Španielom, Američanom… , vlastne celej zemeguli.

Keď nemôžeme, lebo zatiaľ ani nechceme do Francúzska, tak som si ho aspoň pripomenula v kuchyni.

Netuším či toto pesto je reálne aj provensálske a či si ho reálne aj Francúzi pripravujú. Vzhľadom na zdravé suroviny a ingrediencie, ktoré obsahuje, je to aj celkom pravdepodobné. Nám a priateľom však veľmi chutí.

Na tejto dobrote nie je nič zložité, najmä ak vás nečakane prepadne návšteva. Tradične ho natieram na hrianky opečené v toustovači.

A ak sa vám k tomu ešte vydarí čaj, prípadne správne vychladené francúzske rose, príjemný večer máte zabezpečený.

SUROVINY

hrsť bazalky, 1 stredná cuketa, šťava z citrónu, 3 PL mandľových lupienkov, 5-8 olív, 2 hrste strúhaného tvrdého syra, 1 ČL sušených kvetov levandule, hrnček olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie

POSTUP

Nič jednoduchšie nepoznám.

Cuketu umyjem, ošúpem, a celú nakrájam na malé kúsky. Pridám všetky ostatné suroviny, do ktorých budem postupne pri mixovaní ponorným mixérom prilievať olej.

Všetko spolu pred mixovaním/foto: Dalito.sk

Všetko dobre rozmixujem až do pomyslenej peny. Množstvo oleja prispôsobím podľa hutnosti až nadýchanosti pesta. Odložím do chladničky aspoň na 30 minút.  Hotovo. Bon appétit!

Provensálske pesto podľa Dalito/foto: Dalito.sk

RADA

Pesto výborne chutí aj do polievky, na cestovinách či rybe. Nám chutí aj so zeleným šalátom rôzneho druhu. Na hriankach je však jednoducho najlepšie. A ešte má aj krásnu, netradičnú farbu.