Recept proti depresii: Morčacie mäso na korení

Dalito.sk/Okrem množstva živín, morka priaznivo vplýva aj na imunitný systém, znižuje depresie a pomáha pri abstinenčných príznakoch/foto: Dalito.sk

Mala som doma chvíľu leňošenia, tak som si zapla televíziu a zachytila cudzinca šéfkuchára ako varí nejaké arabské jedlo. Fascinovalo ma, ako nešetril korením.

Hádzal tam jedno piate cez deviate a vôbec si nerobil hlavu s tým, či to bude aj chutiť. Absolútne korením nešetril. Pozerala som na neho a hovorím si, že vo svojej kuchyni nemám odvahu na takéto experimenty. Spýtala som sa samej seba, že vlastne prečo, veď je škoda, že jedlo iba tak klasicky okorením na slovenský spôsob, pritom zmes rôzneho korenia môže v našej domácnosti objaviť nové chute.

Zrazu som to poňala ako výzvu na niečo nové, neobjavené a tak vznikol tento recept, na ktorý manžel spomína dodnes. Je totiž vysoko pravdepodobné, že jeho chuť sa už nikdy nezopakuje, keďže odvtedy aj ja už hádžem korenie do jedla hlava nehlava.

Suroviny

olivový olej, 3 stredné cukiny, 800 g morčacieho mäsa, slaninka, drvený muškátový orech, thajské korenie, tymian, sušený kôpor, oregano, majoránka, sušený fenikel, bazalka, biele korenie, 4 klinčeky, 3 borievky, curry, mletá rasca, mletá škorica, provensálske korenie, mletá solená paprika, parmezán

Postup
Morčacie mäso prekladáme s cukinou na spôsob francäzskych zemiakov/foto: autorka
  1. Na dne Janského skla som na olivový olej poukladala cukinu nakrájanú na krúžky.
  2. Zobrala všetky koreničky, ktoré som doma mala a z každého korenia posypala cukinu, len tak medzi dva prsty.
  3. Na to som poukladala narezané plátky morky. Mäsom som nevyklepala. Každý kúsok mäsa som potrela pletou červenou paprikou v soli. Preto som už viac nič nesolila, paprika bola dostatočne slaná.
  4. Na mäso rozsypala na malé kúsky pokrájanú slaninku.
  5. Na mäso opäť poukladala krúžky cukiny, posypané zvyškom slaninky. Podobne ako to robíme pri francúzskych zemiakoch. Vrstva na vrstvu.
  6. Prikryla alobalom a dala do rúry piecť na 200 stupňov Celzia asi na 45 minút. Po hodine  odstránila alobal, vypla teplotu a posypala parmezánom, ktorý som už vo vyhriatej rúre nechala iba dopiecť.
  7. K nezameniteľnému korenenému mäsu som uvarila jednoduchú ryžu s maslom a soľou.

Rada

Podľa mňa nešlo o náhodu, že pri toľkých druhoch korenia malo mäso fantastickú chuť. Asi sa iba nemusíme v slovenskej kuchyni  báť mixovať korenie ako sa nám zachce. Morčacie mäso je na takéto experimentovanie výborné, lebo má tú správnu konzistenciu a tak dokáže z mixu korenia dostať to najlepšie. Veď odborníci na stravovanie radia morčacie mäso medzi 14 najcennejších potravín sveta. Okrem toho, že neobsahuje toľko tuku a tak odbúrava zlý cholesterol, priaznivo vplýva aj na imunitný systém, znižuje depresie, dokonca pomáha pri abstinenčných príznakoch pri odvykaní od fajčenia. Morka je vzácna aj pre vyšší obsah vápnika, ktorý je dôležitý pri tvorbe kostí, vysoké množstvo vitamínu B12 a železa a preto sa odporúča hlavne športovcom a ženám.

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)