Recept s názorom: Džem z hurmikaki
Nemusíte ani veľa cestovať a tak vedieť reálne aj porovnávať, aby ste cítili, že v našich obchodoch niečo nie je nielen v zimných mesiacoch v poriadku. Že napríklad s paradajkami môžete skôr hrať petang, ako si na nich naozaj gurmánsky pochutnať, že avokádo už dávno nie je to chutné dozreté avokádo ako kedysi, ale skôr šiška amerického futbalu.
Aj na tom hurmikaki som si po dlhých rokoch pochutnala až v ďalekom Nórsku, kde sa do potravín dostanú naozaj iba vysokokvalitné potraviny. Žiadny odpad alebo ovocie a zelenina druhej kategórie. Pritom tam žijú rovnakí ľudia ako u nás. Evidentne sú však na seba aj druhých náročnejší a nechutné nedozreté ovocie či zelenina tu jednoducho nemajú šancu.
Ale vráťme sa na Slovensko či do Česka. Ak hurmikaki zbožňujete a máte naozaj veľké šťastie, kúpite ho aj u nás aspoň v takom stave „zrelosti“ a potom sa už doma len modlíte, aby dozrelo aspoň ako tak na vytúženú chuť. Pekne do mäkučka, šťavnaté, presne také ako ho poznám z obchodov a reštaurácia vo vyspelom svete.
Takže kúpa takmer každého tohto exotického ovocia v našich končinách je taký, nie malý, ale naopak, jeden veľký vabank. Ak si chcem na ňom naozaj pochutiť, musím za ním vycestovať minimálne do susedného Rakúska. Škoda. Nikdy nepochopím prečo je to v našich obchodoch takto a 15 kilometrov vedľa inak….
Väčšinou sa však moja túžba, po dobrom hurmikaki v našich obchodoch, nenaplní ani po domácom dozrievaní, a tak nakoniec z neho musím urobiť džem. U nás doma totiž potraviny nikdy nevyhadzujeme. Okrem toho, džem z hurmikaki aspoň ako tak pripomína vytúženú chuť a je naozaj veľmi dobrý. A ešte to je aj vitamínová bomba.
SUROVINY
1 kg podľa možnosti zrelých hurmikaki, 1 kg krištáľové cukru, 1 PL pomarančovej kôry, šťava zo 4 citrónov, kúsok polámanej vanilky
POSTUP
1, Hurmikaki umyjeme a odstránime z nich kalichy.
2, Dužinu nakrájame na malé kúsky.
3, Primiešame cukor, citrónovú kôru a šťavu a nalámanú vanilku.
4, Na miernom ohni varíme až do varu, neustále miešame, aby sa nám hmota nepripálila. Za stáleho miešania necháme vrieť asi 3 minúty. Ak sa hurmikaki nedokážu rozvariť, rozmixujem ich sem tam ponorným mixérom.
5, Nalejem do umytých zaváracích fliaš, ktoré otočíme na vrchnák asi na 10 minút, obrátime a necháme pod dekou do druhého dňa. Ešte nikdy sa mi takto sterilizovaná fľaša nepokazila.
RADA
Hurmikaki je ázijské sezónne ovocie, ktoré v obchodoch za normálnych okolností nájdeme iba v zimných mesiacoch. Ak je jeho dužina naozaj zrelá, má nezameniteľnú chuť. Má mimoriadny obsah vitamínu C. Toto exotické ovocie pre vysoký obsah karotenoidov odporúčajú aj ako prevenciu proti starnutiu buniek, ale aj ako prevenciu rakoviny ústnej dutiny a celého tráviaceho traktu až po konečník.
Hurmikaki podobne ako figy už rastú aj u nás. Ale rovnako je ich potrebné trochu nechať dozrieť na okne. Postupne zberám, aby som ich do Vianoc obrala, lebo po mraze zčernajú.
na 1kg hurmikaki 1kg cukru?
naizaj veľa…veľmi veľa max 0,5 alebo iba 0,3 ak je dozrete