Recept s príbehom: Avokádové pesto s mandľami
Avokádo je jedinečné chuťou aj vzhľadom. Najradšej mám, keď si ho len tak nakrájam, posolím a jemne okorením a šup s tanierom pred televízor. Jadro nikdy nevyhadzujem. Rovno ho zasadím do kvetináča. Ešte sa mi nikdy nestalo, že by z neho nevyrástla vysoká rastlinka. Živým avokádom potom robím radosť známym a kamarátom. Teda, aspoň dúfam.
Výborné a jednoduché
Avokádo jednoducho milujem. Už som ho dokonca aj zapekala. Ale čerstvé avokádové pesto, to je raj v pusinke. Pekne rozšľahané na penu, nadýchané ako dedinské periny u babky. Viem, že pestá sú určené hlavne na cestoviny, ale ja sa idem za nimi pozabíjať aj na teplých hriankach.
Inak, vedeli ste, že avokádo, pre jeho mimoriadny obsah živín, označujú za superpotravinu? Viem, viem, toto označenie je hlavne marketingovým ťahom, ale mne sa páči. Avokádo má totiž viac draslíka ako banán, je nasiaknuté mononenasýtenými mastnými kyselinami, antioxidantmi, vlákninou, vitamínmi a množstvom ďalších dôležitých živín. A to už naozaj stojí za to, sa s ním trochu pohrať. Čo poviete?
SUROVINY
1 ks mäkkého avokáda (najlepšie, ak ho zo šupy len stiahneme), veľká hrsť bazalkových listov, 2 kopcovité PL mandľových lupienkov, 1 PL kopcom parmezánu, 2 strúčiky cesnaku, šťava z ½ citróna, 3-4 PL olivového oleja, biele mleté korenie, soľ
POSTUP
Ak už toto niekto nezvládne, tak potom naozaj nech uteká z kuchyne:
- Avokádo ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Prihodíme umyté bazalkové listy, mandľové lupienky, nastrúhaný parmezán, pretlačený cesnak, šťavu z citróna, korenie a soľ.
- Ručným ponorným mixérom všetko rozmixujem na penu. Avokádo je samo o sebe mastné, takže si musíte dávať pozor na množstvo olivového oleja. Často čítam, že olej treba pri mixovaní prilievať postupne, ale ja nevidím rozdiel v tom, či ho nalejem naraz alebo postupne.
- Poriadne rozmixujem a hotovo!
- Ak pesto nespotrebujem celé, dám ho do malej fľašky a zalejem olivovým olejom tak, aby vytvoril súvislú vrstvu. Pesto je takto zakonzervované a v chladničke vydrží aj dva mesiace.
- Ak sa rozhodnete pre hrianky s pestom, výborné je ich zapíjať správne vychladeným bielym či ružovým vínkom.
RADA
Bazalku bežne pestujem na balkóne. Rastlinku si kúpim v obchode, doma presadím do väčšieho črepníka a po zmrznutých už len vyložím do polotieňa na balkón. Potom už iba strihám listy. Nie celé stonky! Takto mi bazalka vydrží až do mrazov. V kuchyni niekedy aj celú zimu. Ale naozaj len niekedy.
(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)