Recept s príbehom: Dokonalé zemiaky s kyslým mliekom, gurmánsky šialene chutné
Milujem recepty, ktoré mi okamžite nedajú vedieť, že som vlastne nezodpovedná “žienka domáca”, ktorá na prvej čiare zlyháva a buď by pre mňa mala prísť sociálka alebo si musím vážne vstúpiť do svedomia, keďže viac ako polovicu surovín a ingrediencií nemám doma okamžite po ruke. A už ma dávno prešla moderná vlna kuchárskeho fetišizmu, keď som chodila po obchode s kilometrovým zoznamom všetkého čo mi chýba na to, aby som uvarila to nádherné umelecké dielo v recepte na fotografii. Môžem sa na to, viete čo…, čas vám nikto nevráti. Okrem toho, ak nemusím, život si už zbytočne nekomplikujem.
Klasika je klasika. A keď je ešte aj nekomplikovaná a chutná, nebíčko v papuľke dokáže vytvoriť aj šesť surovín.
Ani sama neviem, prečo labužnícke zemiaky s kyslým mliekom varím tak málo, keďže sa za nimi idem vždy „pozabíjať“. Naposledy som sa ledva do postele z prejedenia preplazila vďaka kolegovi Markovi, ktorý mi plnú tašku zemiakov odovzdal so slovami: „ Lucka, to je pre teba! Nezabudni, keď ich budeš šúpať, že sú to pravé, domáce, nehnojené zemiaky, vykopané s láskou!“
A mal pravdu. Keď som ich čistila, mala som pocit, že mám v rukách šťavnatý steak. Až mi bolo ľúto šupiek, ktoré som vyhadzovala. A vôbec mi neprekážali ani malé čierne bio nedokonalosti, ktoré som občas vydlabávala zo zemiakov. Bolo z nich cítiť, že Marko sa o zemiaky naozaj staral s láskou.
Milujem tie večery, keď je už jednoduchý gurmánsky zázrak v tanieri, ktorý si položím na tácku a stehná v tureckom sede, po ruke mám aspoň liter kyslého mlieka, zapnem televízor a už len zabáram veľkú lyžicu do niečoho, čo vlastne až tak lákavo nevyzerá, ale telo pre to zažíva totálny gastronomický raj (lepšie už poznám len ustrice s proseccom, ale ani to nemusím variť). A je mi úplne jedno, koľko na druhý deň ráno ukáže váha. Vždy veľa.
Skončím až vtedy (asi 3x si ešte doložím priamo z hrnca), keď už mlieko netečie a spolu so zemiakmi sa už ani nemajú kde vopchať do môjho tela. Vtedy už iba spokojne zo seba zosuniem tácku, telo sa len tak zvalí do sedačky a ťažko odfukujúca sa už iba zobudím na druhý deň, prikrytá perinou manželom. Vraj vždy, keď varím zemiaky s kyslým mliekom manžel vie, že v ten večer sa už v spálni nestretneme. Áno, je to tak, odpovedám možno na vašu otázku, či si ani neumyjem zuby. Áno, neumyjem. Keď mi to so smiechom ráno vytkne manžel, odvrknem mu, že nevadí, toto sa určite stáva aj Júlii Robertsovej.
Takže, Marko! Vďaka za nebíčko v papuľke!
SUROVINY
zemiaky, voda, soľ, maslo, petržlen, kyslé mlieko (veľa kyslého mlieka)
POSTUP
Ošúpané zemiaky zalejem studenou vodou tesne nad zemiaky, pridám jednu čajovú lyžičku soli a varím na strednom stupni. Asi po 20 minútach vidličkou skontrolujem, či sú už uvarené. Zistím to tak, že vidlička sa do zemiaku zaborí bez problémov.
Keď sú zemiaky hotové, zlejem z nich vodu a prikryjem, aby z nich neunikalo teplo.
Pridám malú kocku poctivého masla a veľa, naozaj veľa čerstvého, na kúsky postrihaného, petržlenu.
Dochutené zemiaky opäť prikryjem, aby sa maslo rozpustilo a vôňa i chuť petržlenu prešla celým hrncom.
Asi po 10 minútach poriadne premiešam a naložím do hlbokého taniera. Zemiaky poriadne na kašu (pyré) rozmágam vidličkou a „vymodelujem“ na jednu polovicu taniera. Do druhej vlejem kyslé mlieko, zarovnané so zemiakmi.
No a potom už iba „bagrujem“ veľkou lyžicou podľa toho, na čo mám práve chuť. Najčastejšie zľava doprava, keď chcem viac mlieka, inokedy zasa zľava doprava, keď sa mi zachce viac zemiakov.
RADA
Ak nemáte doma maslo, iba rastlinný tuk či masť, pomôže aj to, ale zemiaky s kyslým mliekom s pravým maslom jednoducho chutia dokonalo. Pomôže aj sušený či mrazený petržlen, ale hrsti čerstvého petržlenu sa aj pre vôňu iná náhrada nevyrovná.
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)