Recept s príbehom: Expresný medvedí cesnak a deti
Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde od marca do konca apríla. Neváhajte, je skvelý, chutný, rýchlo na stole. Na studeno aj teplo. Zohreje žalúdok, posilní imunitu. Ale pozor na konvalinky!
„Obe rastliny majú veľmi podobný tvar listov, listy jedovatej konvalinky však bývajú zväčša dva, výnimočne tri a sú hrubšie,” upozornil pre Dalito.sk zdravotný záchranár Miroslav Nagy. Prízvukuje, že zásadným rozdielom je ich vôňa, ktorá je v prípade medvedieho cesnaku veľmi aromatická. „Aby sa zamedzilo zámene s listami konvalinky, je potrebné jednotlivé listy ovoňať,” zdôraznil už aj pre Dalito.sk. Aj napriek permanentne sa opakujúcim upozorneniam sa každoročne vyskytne niekoľko prípadov otravy konvalinkou voňavou. Príznakmi intoxikácie sú podráždenie žalúdka, hnačka, ale aj kŕče, závrate či srdcová slabosť,” priblížil a pripomenul, že dôležitou informáciou pre privolaných záchranárov je to, koľko z jedovatej rastliny postihnutý skonzumoval a aký čas od tejto konzumácie prešiel.
Medvedí cesnak si môžete pomýliť aj áronom škvrnitým, jesienkou obyčajnou, ktoré sú obe jedovaté! Medvedí cesnak ale vonia tak prenikavo cesnakom, že pri troche pozornosti by sa to stať nemalo. Ak máte obavu zo zberu v lese, rastie vo vlhkom tienistom prostredí, vypestujte ho z cibuliek zo záhradníctva v záhrade, na balkóne, kuchynskom parapete. Zbierajú sa čerstvé mladé listy, v chladničke vydržia dva, tri dni.
Dvojica medvedí cesnak a cesnak sa v účinnosti doplnia a spoľahlivo posilnia imunitu. Cesnak medvedí je cesnakovitá respektíve cibuľovitá liečivá rastlina. Pre nápadnú vôňu, v sezóne je v celom lese, si vyslúžila názov lesný cesnak či divoký cesnak.
Aj pre malé deti
S kamarátkou sme však nazbierali ten pravý medvedí cesnak a doma pomixovali s jogurtom. Jej dcéra bola nadšená, aj keď inak cesnak nemusí. Kamarátka doma jogurtovú omáčku s medvedím cesnakom trochu zohriala – a zázrak na pokračovanie. Malá si omáčku, podľa jej slov zo smradľavých konvaliniek“ sama vypýtala a zjedla len tak s rožkom. Ja k tomu ešte zvyknem opiecť aj bežný cesnak, nech je imunita dva razy posilnená. Zdôraznená pikantnosť chutí takisto chlapom.
Kamarátkina dcéra bežný cesnak naďalej odmieta. Od prechádzky v lese kamarátka tak ako ja medvedí mrazí a stále má nielen pre malú k dispozícii.
Vymyslela som však expresný výživný čistiaci medvedí cesnak – s cesnakom. Naozaj odporúčam vyskúšať.
SUROVINY na 4 porcie
Príprava Na studeno: 4 hrste čerstvého medvedieho cesnaku, 2 – 3 biele jogurty (bežná alebo bezlaktózová kyslá smotana, jogurt, acidofilné mlieko, cmar, smotana na varenie), mlieko alebo vodu na rozriedenie podľa potreby, soľ, mleté čierne korenie, štipka muškátového orieška na dochutenie, trochu čerstvého nasekaného medvedieho cesnaku na ozdobu
Príprava Na teplo navyše: 2 celé hlavičky cesnaku prekrojené kolmo na polovice, trochu oleja na opečenie (nemusí byť), 1 PL masla alebo oleja (nemusí byť)
POSTUP
Na studeno
1. Medvedí cesnak prepláchnem vodou, nasekám, premiešam s jogurtom. Trochu nechám na ozdobenie.
2. Dochutím soľou, korením, mletým muškátovým orieškom.
3. Zľahka pomixujem. Podľa potreby rozriedim mliekom alebo vodou, premiešam. Ozdobím a vychutnám!
4. Ak sa mi nechce po troche lyžicou alebo nemám čas, prelejem do šálky a vypijem.
Na teplo
1. Na panvici, najlepšie s nepriľnavým dnom, teflónovej, na sucho alebo na troche oleja opečiem rozpolené hlavičky cesnaku. Rezom dolu, do prvého zavoňania – v mojom prípade. Ak máte radi výraznejšie a chrumkavejšie, opekajte dlhšie. Pozor, nespáliť! Čím dlhšie pražíte, tým liečivosť cesnaku klesá. Najviac toho prospešného je v surovom.
2. Opečený cesnak vyberiem z panvice, preložím na tanierik.
3. Do panvice prelejem omáčku z medvedieho cesnaku. Pripravím ju podľa receptu Na studeno.
4. Nechám zohriať, krátko prevrieť. Ak chcete sýtejšiu omáčku, vmiešajte lyžicu masla alebo oleja.
5. Podávam s opraženým cesnakom. Každý si prepečený strúčik sám vylúpne zo šupky do taniera. Už len zjesť vcelku alebo roztlačiť v omáčke. Výborný je takisto roztlačený priamo na hrianke alebo chlebe.
Dobre vedieť
A prečo názov medvedí? Medvede vyhľadávaj liečivú rastlinu pri tráviacich problémoch, je to pre ne prvá zelená potrava po zimnom spánku. Prečisťuje, dezinfikuje, posilňuje. Mne sa osvedčilo zabaliť ho do kuchynskej papierovej utierky a voľne vložiť do mikroténového vrecúška. Skvelý je aj bežný cesnak, výborné prírodné antibiotikum. A rozdiel? Oba sú zdravé, účinné, ale po medveďom cesnaku necítiť, že ste ho jedli.
Autorka: © Maja Kadlečíková, spisovateľka
(Ak vás tento recept inšpiroval, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)