Recept s príbehom: Jednoduchá chlebová placka naan s vegetariánskym curry
– alebo veggie curry – (ne)curry s bazalkou, mliekom a vyhratou plackou naan alebo veggie curry so zemiakmi, červenou šošovicou, zeleninou, vajíčkom a čerstvou domácou chlebovou plackou naan –
Akokoľvek nazveme tento recept, tak je jeden z tých, ktoré sa dedia z pokolenia na pokolenie, minimálne medzi kamarátkami. Vznikol veľmi jednoducho, napriek tomu dodnes od kamarátky počúvam: „Stále robím tú tvoju vyhratú placku naan! Čo si vyhrala tú stávku, pamätáš?”
Aká je teda história tohto jedinečného receptu? Mala som čerstvú bazalku v kvetináči, ktorá vyzerala, že ak ju nezjem, zvädne. V mrazničke veľkú strakatú uvarenú fazuľu. Výnimočne som však nemala kokosové mlieko, ale zasa veľkú chuť na curry! Keď je chuť, nájdete si akýkoľvek spôsob na prípravu curry – necurry. A poistíte to spomienkou na kamarátku, ktorá tvrdila, že indickú chlebovú placku naan bez prášku do pečiva neupečiem. Ale pekne po poriadku.
Ako uvariť curry bez výčitiek: čo by na to Thajčania či Indovia povedali? Na Slovensku je totiž bazalka bazalkou a nemusí ísť rovno o thajskú bazalku do curry. Mlieko je mlieko, hoci nie je kokosové. Veľká strakatá fazuľa je strukovina, hoci v Thajsku by ju do curry nikdy nedali. Oni ju totiž nemajú, ale zasa ju mám ja. Oni pridávajú iné dostupné strukoviny. A zemiaky? Tie sa v curry sem – tam aj tak objavia.
A ako teda vznikla aj moja chlebová placka naan? Kamarátke vravím, že v Indii dávajú jogurt do všetkého. Takže postačí aj v placke, veď to je fermentovaný mliečny výrobok a fermentácia je kvasenie. Takže kvások ako kvások. Uvidíš! Neverila, uverila. Odvtedy inak ako podľa môjho receptu naan už nerobí. Na prášok do pečiva, čo objavila v nejakom inom recepte, si ani nespomenie. Vždy mi ale pripomenie: „Stále robím tú tvoju vyhratú placku naan! Čo si vyhrala tú stávku, pamätáš?”
V stávke išlo o pravdu. S ničím iným som nesúhlasila. Pravda stačí, čo viac? Kamarátka potom vyhlásila, že ak sa placky naan bez prášku do pečiva podaria, inak ako podľa môjho receptu ich robiť nebude. Svoj sľub, ako mi stále opakuje, s radosťou dodržala a nič na sľube ani recepte dodnes nemení.
SUROVINY na 4 porcie
Placka naan
4 hrnčeky celozrnnej špaldovej múky, štipka soli, 2 biele jogurty, 2 PL olivového oleja, papier na pečenie
Vegetariánske curry
4 veľké zemiaky, 2 hrnčeky červenej lúpanej šošovice, voda, 1 bobkový list, drvené čierne korenie, 1 ČL kurkumy, pol hrnčeka mrazenej mrkvy, 4 ružičky brokolice, 4 ružičky karfiolu, pol hrnčeka varenej veľkej strakatej fazule aj z mrazničky, vajce, čerstvá bazalka, čili (nemusí)
POSTUP
- Najprv som spravila cesto na naan. Zmiešala celozrnnú špaldovú múku, štipku soli a biele jogurty s olivovým olejom. Potrebujete toľko múky, aby bolo cesto mäkké ako plastelína a nelepilo sa na ruky. Každá múka inak pije a biely jogurt nie je rovnako riedky.
2. Spravila si bochník. Zabalila do potravinovej fólie, nechala odpočívať. Je to užitočné. Uvoľní sa lepok a s cestom sa bude dobre pracovať. - Veggie curry: Zemiaky ošúpala a nakrájala na menšie kúsky.
- Šošovicu prepláchla studenou vodou. Dala do hrnca, osolila, zaliala vodou, pridala bobkový list, drvené čierne korenie, 1 čajovú lyžičku kurkumy a varila 10 minút.
- Mrkvu, brokolicu, karfiol a fazuľu uvarila v jedno domäkka.
- Všetko spojila v jednom hrnci. Do vriaceho veggie curry opatrne vliala surové vajíčko a nechala stuhnúť. Už som nemiešala.
- Pre chuť aj vôňu pridala čerstvú bazalku a nechala na vypnutej platničke.
- Do už hotového curry som pridala aj čili prášok. Môžete, nemusíte.
- Rúru vyhriala na 200 stupňov Celzia a cesto na naan rozdelila na guličky a rozvaľkala ich na pomúčenej doske na placky. Dajú sa aj rozťapkať rukou. Nie však na príliš tenké, inak sa placky nenadujú.
- Placky poukladala na plech s papierom na pečenie a vložila do rúry. Rúru neotvárať!
- Keď sa nafúkli počkala, kým začnú chytať farbu. Keď boli tak akurát, ani nie príliš bledé, ani tmavé, vytiahla.
- Placky sa dajú pripraviť aj nasucho na rozpálenej panvici. Z jednej strany, kým sa nafúknu, potom na druhú stranu a chvíľu piecť, pokiaľ sa neprepečú a nechytia správnu farbu. Aby spľasli, jemne ich nafúknuté potlačte obracačkou.
DOBRE VEDIEŤ
Múku aj olej na chlebovú placku si môžete vybrať podľa toho, aký druh preferujete. Múku bielu, olej, čo používate, alebo rozpustené maslo, prepusteného maslo ghí, kokosový olej… Ja si vždy na noc namočím a potom uvarím viac sušenej fazule. Zamrazím a mám stále po ruke. Takto mám v mrazničke pripravené všetky strukoviny, ktoré mám rada. Fazuľu môžete použiť aj z konzervy. Zlejte, prepláchnite, nechajte odkvapkať.
Červenú lúpanú šošovicu netreba namáčať, ale ak máte čas, voda jej len prospeje. Placky sa dajú takisto naplniť čímkoľvek, čo máte radi. Po nafúknutí a pretrhnutí na polovicu ju dôslednejší rozrežú, objaví sa vrecúško. Naplnené placky sú praktické do ruky – ak si potrebujete vziať jedlo so sebou. Ak chcete placky chrumkavé, vyvaľkajte ich na tenko.
Autorka: © Maja Kadlečíková, spisovateľka
(Ak vás recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu alebo nám na zverejnenie pošlite váš domáci recept na redakcia@dalito.sk, ktorý vymeníme za knižnú novinku podľa vášho výberu)