RECEPT s príbehom: Jednoduchý, bezlepkový malinový koláč á la NHL

Dalito.sk/Jednoduchý bezlepkový malinový koláč s kakaom/ilustračné foto: pixabay.com - Jill Wellington

Nikdy som nevedela piecť. A to aj napriek tomu, že som pre to urobila maximum. Zmierila sa s tým celá rodina, neďaleko nášho domu otvorili skvelú bezlepkovú cukráreň a tak už netrpím pocitom totálneho ženského zlyhania. Som jednoducho mimoriadne vynaliezavá a prispôsobivá. 

Najviac som pre túto “nedokonalosť” trpela po mojej 35, keď mi diagnostikovali  celiakiu . Liečiť sa dá iba bezlepkovou diétou.

Nikdy nezabudnem, ako mi to vtedy lekár oznámil. Neviem čo mi to v ten deň v hlave napadlo, asi zo zúfalstva“, rozhodla som sa nevzdať a to, že s ochorením zabojujem som chcela rovno deklarovať práve upečeným bezlepkovým koláčom. Práve tým domácim pečením, ktoré som predtým nikdy nevyhľadávala a na Vianoce som sa fakt premáhala. Vlastne som piekla iba pre „vôňu domova“, aj tak prevažne všetko skončilo v koši, ale doma zasa voňalo krásne!

Raz som videla piecť koláč 11 ročného chlapca, dnes hráča NHL. Jeho pravý recept nájdete pod týmto článkom. Adam Ružička ho piekol tak jednoducho a šikovne, že som si povedala, že to by som snáď s malou obmenou mohla zvládnuť aj ja.

SUROVINY:

2 vajcia

hrnček práškového cukru

½ hrnček oleja, dávam olivový

hrnček mlieka// používam aj sójové vanilkové

2 hrnčeky akejkoľvek bezlepkovej – robila som už aj z chlebovej J//  polohrubej múky

1 kypriaci prášok

1 menšia fľaša malinového kompótu

2PL medu

Hrnček kakaa

POSTUP:

  1. Vajcia vymiešame s cukrom, pridám olej, mlieko, múku, med a kypriaci prášok.
  2. Všetko dôkladne vymiešam.
  3. Do zapekacej misy s vyšším okrajom  dám papier na pečenie, alebo trochu potrieme olejom. Jemne.
  4. Dobre premiešanú zmes  nalejeme do misy
  5. Maliny zlejeme z vody, ktorú ale odložíme.
  6. Poukladáme ich rovnomerne po koláči a hrubo posypeme kakaom zmiešaným s práškovým cukrom.
  7. Vo vyhriatej rúre na 170°C pečieme asi 30 minút.
  8. Keď koláč vyberieme z rúry, ešte teplý ho rovnomerne polejeme vodou z malinového kompótu.

Neviem, či ma moji doma klamú zo súcitu, alebo som už za tie bezlepkové roky prišla o naozajstnú schopnosť precítiť chuť, ale nám koláč veľmi chutí. Dokonca, raz som ho susede piekla aj bez mlieka a cukor som vymenila za med a tesne pred upečením posypala kokosom. Fantázii tento recept medze nekladie.

PONAUČENIE: Ak sa vám koláč nepodarí, to ešte neznamená, že som napísala recept zle. Okrem toho, že piecť z bezlepkovej múky naozaj nie je jednoduché, možno ste na pečenie „nemožná/ný“ ešte viac ako ja. Stačí si to len priznať a svet bude hneď krajší. 🙂

EXKLUZÍVNE: 19-ročný hokejista Adam Ružička to dal, prilieta so zmluvou z Calgary