Recept s príbehom: Jednoduchý a lahodný letný kôprový prívarok
Všimla som si , že môj domáci kôpor v črepníku na terase pri 50 stupňových teplotách nestíha. Pestujem si totiž vlastné bylinky, ale na mojej horúcej terase v lete doslova stojí vzduch. Napriek tomu petržlen, kôpor, či pažítku už nekupujem roky. Ani v zime, lebo vždy niečo ostane aj do mrazničky.
Môj kôpor ale v týchto horúčavách vyzeral fakt strašne, nič nenaznačovalo, že by sa dožil rána a tak som začala konať.
U nás doma totiž nevyhadzujeme nič, ale že vôbec nič, čo sa dá zjesť. Naozaj. Našťastie som nezdedila nič z toho „z minulosti“. Ak sa niečo blíži ku konci spotreby, radšej to zamrazím. Okrem toho, neznášam obchody, akékoľvek!
A tak som v mrazničke našla ešte aj knedľu z posledných Vianoc. Som celiatik s bezlepkovou diétou, múku nemôžem, ale manželovi som s touto večerou urobila fakt obrovskú radosť. Aspoň sme si zaspomínali na Vianoce a plánovali tie budúce, mimo Slovenska. V tej horúčave nám spomienky na zimu aj dobre padli. Veď nám na tom balkóne už “skapínajú” aj paradajky.
Z večere sme sa vlastne tešili obaja, lebo kým som si ja pochutila na prívarku, on dostal ešte aj knedľu s pečenou klobásou. V mrazničke som našla aj ju. Nech žije zdravé stravovanie!
SUROVINY:
Olivový olej/maslo
2 väčšie cibule
Fľaša zaváranej špargle
Sladká smotana
Veľa kôpru
Jablkový ocot
Hrachové bezlepkové zahusťovadlo
Mleté curry
Soľ
Mleté biele korenie
voda
POSTUP:
- Na olivovom oleji alebo masle (maslo vždy polievku či prívarok krásne prevoní a zjemní) spením na drobno nakrájanú cibuľku.
- Zalejem takým množstvom vody, koľko polievky či prívarku chcem mať. Ja som naliala asi 3 l.
- Osolím, pridám všetko korenie a špargľu aj s jej nálevom.
- Keď prívarok začal vrieť, prilejem šľahačku a za stáleho miešania pridám ocot podľa chuti. Nechám prevrieť.
- Cez sitko pridám múku, aby sa nezhrčkavela. Ak sa mi to nepodarí, tak všetko počas varenia „prehabarkujem“ tak, aby som hrčky eliminovala. Dám toľko múky, ako hustý prívarok chcem mať. Ja som dala jedlu polievkovú lyžicu.
- Nechám krátko prevrieť a sporák vypnem.
- Na záver nastrihám do hrnca čo najviac kôpra, aby ho bolo cítiť po celom byte.
- A hotovo. Nič zložité.
RADA:
Prívarkom môžete muža „ošáliť“ na pár dní. Veď preboha, v tej horúčave by varil celé dni iba blázon. Raz mu ho naservírujte s knedlou, raz so zemiakmi a na tretí deň, keď je prívarok aj tak najlepší, mu k tomu opečte klobásu. Ak mu ešte k tanieru postavíte správne vychladené pivo, minimálne do rána vás bude nosiť na rukách. Ten môj ma aj bez toho piva. Vlastne aj bez prívarku.
Môže vás zaujať:
Recept od nutričného terapeuta: Najlepšia aj najzdravšia kôprová omáčka akú som jedla