Recept s príbehom: Najlepšia gulášová polievka s patizónom

Gulášová polievka s patizónom/foto: autorka

Som štíhla. Niežeby som sa nevedela „vyžraťˇ“ až váha číselník prevracia, ale patrím medzi tých, ktorí sa snažia stravovať zdravo, aj tak celý život počúvajú, že by mali pribrať. Už som sa s týmto klišé naučila žiť. Na druhej strane to má aj výhodu. Ak vás ľudia majú radi tak, že pre vašu štíhlosť majú o vás obavy, od kamarátov pravidelne dostávate niečo pod zub.

Ľudia okolo mňa však vedia aj to, že z darovaných domácich dobrôt mám nefalšovanú radosť a aj rada varím systémom „čo dom dal“. Často od nich niečo dostanem, tak si aj hovorím, že ak by som bola naozaj neznesiteľná a naozaj zlá, asi by mi dobroty nezištne nenosili. 

Vylepšený rozpočet

Okrem toho čo si budeme nahovárať. Samozrejme, každá darovaná potravina príjemne vylepšuje aj váš rodinný rozpočet.    

Presne takto vznikla aj táto vynikajúca gulášová polievka s patizónom. Keď sme si na nej s manželom pochutnávali, nahlas som vymenovávala suroviny, ktorými kamaráti prispeli do receptu. Takže okrem jeho vynikajúcej chuti, takmer nič nás nestála.

Patizón som mala vlastný. Úplne prvý v živote, ktoré som si vypestovala sama vo vyvýšenom záhone. Bohužiaľ aj posledný. Vyrástol totiž len jeden, takže na budúcu sezónu ho už určite neposadím, pretože som tie jeho kvety musela vlastnoručne opeľovať a to ma fakt nebavilo.

Bio cibuľa bola od kolegyne Mirky, domácou sterilizovanou paprikovo-rajčinovou omáčkou som už roky zásobovaná kamarátkou Katkou. Paradajku som odtrhla v záhone.

Klobásku a bujóny sme kúpili v 30% zľave, pretože na druhý deň mali expiráciu. Robíme to často, že nakúpime lacné potraviny s hraničnou dobou spotreby a šupneme to do mrazničky. Aj cesnak som si vypestovala sama. A to nehovorím o čerstvej majoránke z môjho bylinkového záhonu. To bola vôňa! Vysadím majoránky viac. Bola fakt božská.

Gulášová polievka s patizónom bola nielen dokonalá, ale ešte aj za pár korún. Ideálny stav v dnešnej predraženej dobe inflácií po celom svete. A to čo ušetrím na bežných potravinách potom oplieskam v obchode s drahými delikatesami.

Suroviny

stredný patizón olúpaný a vydlabaný, 1 veľká cibuľa, slnečnicový olej, 4 strúčiky cesnaku na tenké kolieska, 240 g kuracej klobásky na grilovanie, 200 ml domácej paprikovo-paradajkovej omáčky alebo 1 PL červenej mletej papriky, 1 väčšia paradajka na kocky (môže byť aj nedozretá) 1PL zemiakového škrobu, majoránka najlepšie čerstvá, dve kocky kuracieho bujónu, drvený kmín, mleté čierne korenie, soľ, 1,5 l vody, čerstvý ligurček alebo petržlenová či zelerová vňať

Postup

  1. Patizón si nakrájam na menšie kocky.
  2. Na oleji opečiem nadrobno nakrájanú cibuľu
  3. Pridám na kolieska pokrájanú klobásku a cesnak, paradajku a ďalej smažím až vôňa zaleje celú kuchyňu.
  4. Pridám kmín, korenie a soľ.
  5. Prihodím patizónové kocky , trochu pečiem, premiešam a prilejem vodu.
  6. Vhodím bujón aj omáčku z papriky a paradajok (alebo mletú papriku), premiešam a prikryjem pokrievkou. Nechám zovrieť a stíšim teplotu.
  7. Prihodím majoránku a cez sitko posypem zemiakovým škrobom. Poriadne zamiešam, aby sa mi netvorili hrudky.
  8. Ešte raz nechám prevrieť, aby bol patizón mäkší, nie však rozvarený.
  9. Na záver ozdobím čerstvým ligurčekom, nasekanou zelerovou alebo petržlenovou vňaťou.
  10. Gulášová chutí s chlebom aj bez chleba.

Dobre vedieť

Patizón, cukety a iné tekvice majú kvety samčie a samičie na jednej rastline. Preto vám postačí jedna rastlina. Kvety sú otvorené iba jeden deň, kedy ich musíte opeliť, ak to hmyz nestihne za vás. Ručne opeliť ich môžete štetcom, tampónikom, tyčinkou do ucha, ale postačí aj prst. Dôležité je piestik nezlomiť.

(Ak vás originálny recept inšpiroval, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: