Recept s príbehom: Pesto z mladých cibuliek a mandlí

Domáce pesto z jarnej cibuľky s mandľami/foto: autorka

Internet je plný príbehov aj žien, ktoré úspešnú kariéru zavesili na klinec a začali sa venovať „hand made“. Začali zavárať, variť, prešívať, tvoriť ručné šperky, vdychovať nový život nepotrebným veciam… Ale skutočne sa dá z toho uživiť alebo si to môžu dovoliť len ženy už „za vodou“?

Rovnako to bolo aj u mňa. Dvadsať rokov namáhavej a zodpovednej  televíznej spravodajskej práce ma jedného dňa prinútilo pozrieť sa do tváre respondenta, ktorý mi pred parlamentom stál pred kamerou. Stačil jediný pracovný telefonát a zrazu to zo mňa vyliezlo: „Prepáčte, ale vy sa dnes v Správach RTVS už neuvidíte, ja som práve skončila a ponáhľam sa späť do redakcie podpísať okamžitú výpoveď.“ Dodnes si pamätám ako prekvapene na mňa pozeral vtedajší poslanec NR SR Miroslav Beblavý.

Životná zmena

Samozrejme, že po roku prišli chvíle, keď som sa nahlas zamyslela, či to bolo správne rozhodnutie. Po siedmych rokoch môžem skonštatovať, že to bolo to najlepšie, čo som pred päťdesiatkou mohla urobiť. Nielen odmena ročného platu mi zabezpečila pohodlný čas na premýšľanie ako ďalej. A odvtedy som sa posunula tak šialene ďaleko, že to pochopí len ten, kto zažil rozdiel pred a za bránou verejnoprávnej inštitúcie. Dnes sa pri sledovaní správ niekedy manžela spýtam: „Myslíš, že som bola aj ja taká povrchná a bez schopnosti rozlíšiť skutočnú realitu života ako väčšina televíznych redaktorov?“ Manžel ma upokojuje, že nikdy, ale možno mi chce len urobiť radosť. Dnes viem, že som určite mala aj lacné chvíle, za ktoré by som sa dnes už hanbila, lebo skutočné problémy života som si uvedomila naozaj až po odchode z televízie.

No a potom som začala variť aj ja. A keďže som nikdy nič v živote nerobila len polovične, uvarila som sa takmer na smrť. Dodnes ďakujem všetkým kamarátom, ktorí ma v mojej novej aktivite podporovali a objednávali a jedli a jedli a objednávali. Až som po pár mesiacoch rýchlo oznámila: „Dosť!“ Ale zasa zrelaxovaná a šťastná, že som si dokázala, že sa manuálnej práce nebojím. Ale vyžiť z toho?!

Napíšme si pravdu

Uvedomila som si však, aké môže byť neseriózne inšpirovať niekoho príbehmi o „úspešných“, ktorí odišli z dobre platených pozícií a postavili sa napríklad za sporák či šijací stroj. Málokto už totiž prizná, že si to mohli aj finančne dovoliť. Na „hand made podnikanie“ jednoducho mali a tak im bolo jedno, či napríklad na hypotéku a leasing zarobia alebo nie. Často za týmito príbehmi stoja aj úspešní partneri, ktorí to v najhoršom potiahnu. Netvárme sa teda tak, aké to je celé dokonalé, fajn a hlavne odvážne, ak niekto opustí lukratívny flek za to, „čo ich vždy bavilo”. Nalejme si čistého vína. Minimum ľudí sa z toho uživí ako potrebuje. Takže opatrne s tou inšpiráciou milé média, aby sme neinšpirovali až tak, že na to niekto doplatí existenčne. Spoločenská zodpovednosť by nemala obchádzať aj nás.  

Z mojej „hand made“ minulosti mi však ostalo množstvo skvelých receptov na domáce džemy, lekváre, sirupy, ale aj pestá. Naozaj, keby ma niekto dokázal zamestnať alebo by sa našiel investor, ktorý by mi pomohol  vybudovať serióznu prevádzku na pestá aj so všetkými povoleniami od hygienikov, roztočila by som to tak, ako to viem len ja. A určite by sa medzi TOP pestá dostalo aj pesto z mladých cibuliek s mandľami – výborné nielen na cestoviny, ale aj ako pomazánka na chlieb či toast. Vyskúšajte, neoľutujete!

SUROVINY

jedna celá tenšia jarná cibuľka, zelená časť z viazanice jarných cibuliek, šťava z ½ limetky, 2 PL mletých ošúpaných mandlí, olivový olej, 2-3 PL obľúbeného strúhaného syru (parmezán alebo zrejúci ovčí syr), mleté čierne korenie, štipka soli

POSTUP

  1. Celú cibuľku a zelenú časť z viazaničky všetkých jarných cibuliek nakrájam na menšie kúsky a vložím do ručného mixéra.
  2. Prilejem prvú polievkovú lyžicu oleja, čierne korenie a soľ a poriadne rozmixujem na čo najjemnejšiu kašu.
  3. Pridám mandle, syr a šťavu z limetky a mixujem ďalej. Postupne prilievam olej do požadovanej konzistencie, ktorá mi vyhovuje. Počet polievkových lyžíc je len približný.
  4. Hotovo.

Dobre vedieť

Pesto z jarných cibuliek je fantastické na teplých hriankach. Ale aj jemne opečenej bagete s kolieskami vajca na tvrdo. Nie je fantastické, že už dávno prešli časy, keď sme si jarnú cibuľku mohli dovoliť len počas jej sezóny, a že si ju vďaka demokracii a voľnému trhu môžeme dopriať kedykoľvek, keď na ňu dostaneme chuť? A nielen to. Jarná cibuľka má vysoký obsah vitamínu C, B aj A a aj vysoké množstvo minerálnych látok. Vraj je to základná vitamínová bomba v boji proti jarnej únave.  

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)