Recept s príbehom: Túto omeletu ste určite ešte nejedli
K originálnemu receptu na výbornú omeletu som sa dostala úplnou náhodou. Pripravovala som sa na lekciu nórčiny a prekladala text. V domácej úlohe nakupovala Solveig v potravinách a stále niečo hovorila o jogurte do omelety. Zaujalo ma to, čo za recept pripravujú domáci v Nórsku. Až som sa prepracovala na stránky, kde ma okamžite zaujala fotografia omelety s ovocím.
Priznám sa, kombinácia ma zaskočila, ale zvedavosť, ako to môže chutiť bola silnejšia a tak som vyrazila do obchodu aj ja. Samozrejme, nórsky tavený syr u nás nekúpite, ale aj naše pulty ponúkajú dostatok tavených syrov, ktorými nórsky môžete nahradiť. Sú chutné, aj keď sa musím priznať (subjektívne), v Nórsku majú naozaj mimoriadne kvalitné syry a potraviny celkovo. Medzi moje najobľúbenejšie patrí kyslá smotana. Lepšiu som nikde zatiaľ nejedla. A ešte ich vychýrený sladký, hnedý syr, vynikajúci napríklad na palacinky. Vďaka nemu chutia akoby boli plnené karamelom.
Omeleta podľa nórskeho receptu mliekarenskej firmy je naozaj iná. Tejto zvláštnej kombinácii sa určite nemusíte báť. Môj vylepšený recept je na jednu omeletu.
SUROVINY
1/2 jablko (ja som vybrala kyslejšie), 2 PL taveného syru, 1 PL masla na pečenie, 2 vajcia, 2 PL vody, soľ
POSTUP
1, Jablká ošúpeme (nemusíte) a nakrájame na tenké plátky.
2, Na panvici rozpustíme maslo, na ktorom opečieme jablká na strednej teplote, aby sa maslo nespálilo. Keď sú opečené do zlatista, preložíme ich na tanier.
3, V hrnčeku vyšľaháme vidličkou vajcia, vodu a soľ.
4, Na panvicu s maslom vylejeme vyšľahané vajcia. Omeletu prepečieme tak, aby z nej nič nevytekalo. Ak treba, pomôžeme si varechou, ktorou ju miestami pritlačíme k horúcej panvici.
5, Tesne predtým, ako bude omeleta hotová, na jej jednu polovicu poukladáme opražené jablká a syr. Preložíme, trochu vareškou ešte pritlačíme, aby sa druhá polovica omelety spojila so syrom. A hotovo. Stačí už iba vyklopiť na tanier.
TIPY
Aj nám chutila so zeleným šalátom. Ja som si priložila aj varené zemiaky.
Chlieb sme ani nepotrebovali. Nabudúce ju skúsim pripraviť aj s plesnivým syrom, či bryndzou. Niečo mi hovorí, že to vôbec nemusí byť zle! Nóri túto omeletu zvyknú obmieňať aj tak, že jablká vymenia za hrušky, slivky alebo broskyne. Aspoň tak som sa dočítala. Ak som to teda správne preložila. 😊 Ešte zopár lekcií mi k dokonalej nórčine chýba. Skôr niekoľko dlhých rokov.
(Ak vás tento recept inšpiroval, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)