Recept s príbehom: Úžasné uhorkové tzatziki
Milujem slobodu a cestovanie. Dnes mi veľmi chýba jedno aj druhé… Tak si ich aspoň pripomínam inak. Prvé pravé grécke tzatziki som jedla ešte v roku 2004 na Kréte. Okrem toho, že to bola jedna z mnohých našich nezabudnuteľných rodinných dovoleniek, ochutnala som tu po prvý raz niečo, čo sa už nikdy nevytratilo z našej rodinnej kuchyne.
Vždy, keď po prvý raz v roku zasvieti pravé teplé jarné slnko, naše tzatziki sa stanú pravidelnou súčasťou domácej kuchyne až do posledných jesenných lúčov.
Vždy ich pripravím ako prílohu so snahou, aby ostali aj na druhý deň. Nikdy sa nám to zatiaľ nepodarilo. „Bagrujeme“ ich tak dlho, až nakoniec z nich neostane nič na druhý deň. Začneme s nimi ako s prílohou k hlavnému jednu a aj tak skončia aj ako dezert.
Pre nás doma je to neuveriteľne nielen chutné, ale najmä osviežujúce jedlo. A ešte aj zdravé. Pre tento recept som vlastne už uhorky prestala v obchode kupovať po jednom. Uhorka v chladničke nikdy nemôže chýbať, spolu s kyslou smotanou či jogurtom a cesnakom. Základné ingrediencie musia byť doma vždy po ruke počas celej našej „rodinnej slnečnej sezóny“.
Samozrejme, nie sú úplne rovnaké ako jedávame počas letných dovoleniek v gréckych krajinách. Chutia inak, však v byte k nich chýba ešte aj tá pravá morská atmosféra. Takže som na nich čo to „poopravila“, ale nám chutia aj takto upravené a prispôsobené domácemu stredozemiu.
Viem, každý má určite ten svoj overený recept, my ich ale jednoducho milujeme aj takto, po bratislavsky.
SUROVINY
čerstvá uhorka, kyslá smotana alebo biely (grécky) jogurt, 2 strúčiky cesnaku, soľ, kôpor (môže aj nemusí byť)
POSTUP
Celú uhorku aj so šupkou umyjem, vysuším a nahrubo nastrúham na strúhadle.
Osolím, premiešam a nechám asi 15 minút pustiť šťavu. Ak chcete mať tzatziki hustejšie, šťavu, ktorú vďaka soli uhorka pustila vylejem, ale my to už nerobíme.
Pretlačím cesnak a dobre ho premiešam s uhorkami. Nechám ešte asi 10 minúť odstáť.
No a potom už iba primiešam kyslú smotanu alebo jogurt a posypem kôprom.
Kôpor však doma často nemám, ale na osviežujúcej chuti to nemá vplyv. Chutia rovnako dokonalo.
RADA
Túto „prílohu“ sme si tak obľúbili, že tzatziki niekedy urobím len tak, ako hlavný chod, len s chlebom, alebo mladými zemiakmi s maslom a čerstvým petržlenom. Vynikajúce hlavné jedlo najmä v lete. A ešte aj jednoduché a rýchle. Vtedy ich robím rovnako, len pred pridaním cesnaku a smotany vylejem šťavu, ktorú vďaka soli pustili. Nech sú husté. Nech vám chutí!