Recept s príbehom: zamilovaná vianočná kapustová polievka
Bolo to takmer pred tridsiatimi rokmi, keď sme sa chystali na naše prvé spoločné Vianoce. Budúci manžel nakupoval darčeky o stošesť, ja som sa chcela vytiahnuť najkrajšou domácou atmosférou akú kedy zažil. Vystresovaná do nebies, aby bolo naozaj všetko dokonalé, aby mi o rok „neušiel“ inde. Už vtedy som vedela, že vianočný stôl pripravujem aj pre najlepšieho chlapa, akého som kedy v živote stretla.
Rozhodnutá položiť za neho, ale aj vianočnú dokonalosť, život som zisťovala najlepšie vianočné recepty aké kedy Slovensko pamätalo. Kade som chodila, tade som sa pýtala, ako uvariť to najlepšie, čo slovenské kuchárky na Vianoce vymysleli. Pripraviť jedlo podľa rodinných tradícií budúceho manžela alebo mojej mamy? Bola to pre mňa Hamletovská otázka.
Kompromis
Nakoniec som to vymyslela inak a založila novú rodinnú tradíciu, ktorú dodržiavame dodnes. Kým moja mama vždy servírovala vianočnú šošovicovú polievku, manželova kapustovú. Dnes už manžel netrval na ničom, rozhodla som sa sama. Jedno jedlo z jeho rodiny, druhé z mojej a všetko tak nejako dokopy. Rovnako, ako je to v zamilovaných a múdrych manželstvách. Nakoniec som zvolila kompromis.
Dodnes varím kapustovú polievku, ktorú má zo všetkých polievok najradšej. Počas Vianoc mi vždy pripomenie naše prvé spoločné sviatky v malinkom bytíku s ešte menšou kuchynkou, kde sa nevmestil ani poriadny stôl. Na naše prvé Vianoce, keď sme ešte len tušili, že to bude asi navždy a obaja potajomky snívali, že len nie v tom prehnane malom byte. Bolo nám vtedy síce krásne, ale vo veľkom, najlepšie už splatenom, sú Vianoce predsa len krajšie. Splnilo sa nám už aj to.
Silná dvojka
Vianoce si dokážeme vychutnať aj bez detí, aj keď s nimi je obrovská sranda aj nervy zároveň. Aj sami si ich však vieme vychutnať plnými dúškami. Sú roky, keď sme takí ucestovaní, že už pohľad na akéhokoľvek colníka nám spôsobuje nevoľnosť. A vtedy sa uzavrieme do svojej bubliny a s nadšením nasávame Vianoce doma. Stačí, ak sme zdraví a o ostatné sa už vieme postarať sami. Sme ako tá naša vianočná kapustová polievka, ktorej vždy navarím aj na týždeň. Čím odležanejšia, tým lepšia.
SUROVINY
1 šľahačka 33%, 500 g kyslej kapusty, 5 strúčikov cesnaku, 1 PL sladkej červenej papriky, 5 sliviek, 5 sušených marhúľ, 300 g (aj viac) húb mrazených alebo sušených, vývar z údenej krkovičky alebo iného mäsa, v ktorom sa varilo aj korenie, ak nemáte vývar: 5 lístkov bobkového listu, 5 guličiek celého čierneho korenia, 2 guličky borievky, 3 guličky celého nového korenia, mäsový bujón
POSTUP
- Do vývaru z údeného mäsa pridám kyslú kapustu aj s vodou, cesnak, marhule, slivky a huby. Varím prikryté do zmäknutia. Občas premiešam.
- Pridám sladkú červenú papriku a poriadne zamiešam.
- Vlejem šľahačku. Vždy varím iba z 33%. Šľahačka na varenie nikdy neurobí takú jemnú chuť. Poriadne zamiešam a krátko nechám prejsť varom. Hotovo.
- Polievku vždy varím deň pred Vianocami, aby stihla odstáť. Aj pri tejto polievke platí, čím dlhšie odstojí, tým chutnejšia.
- Krásne Vianoce, priatelia! A hlavne zamilované! Nech vám môj recept aj príbeh prinesie do príbytkov minimálne toľko lásky a porozumenia ako máme my!
RADA
My huby milujeme. Takže niekedy ich pridám toľko, že z kyslej kapustovej nakoniec uvarím kyslú hubovú. Ani neviem, ktorá je lepšia. Ono je to vlastne jedno, lebo je naša a aj po dlhých rokoch manželstva zamilovaná!
(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)