Recept: Unikátny skorocelový sirup

Neviem, či je niečo jednoduchšie, ako príprava domáceho unikátneho sirupu zo skorocelu. Tehotná nie som a už ani dojčiť nebudem, takže u nás doma je pre nás skorocelový sirup tá pravá domáca medicínka nielen v zime, počas chrípkovej a respiračnej sezóny.

Jedinou nevýhodou je čistenie listov. Pre hygienu uprednostňujem totiž poctivé a tým zdĺhavé čistenie listu po liste počas vaňového kúpeľa Skorocelu kopijovitého. Aspoň mám čas popremýšľať nad nesmrteľnosťou chrústa.

Napríklad pri čistení snívam, ako raz zabudnem na kanceláriu a budem sa na vidieckom sídle starať o prepracovaných podnikateľov a manažérov, ktorým budem poskytovať oázu manuálnej práce a ticha, kde sa pred zodpovednosťou a povinnosťami budú chodiť skrývať.  Ako budem poskytovať služby prepracovaným ľuďom, ktorí potrebujú vypadnúť od stola, čísiel, zodpovednosti a tabuliek, niekde veľmi ďaleko. Ako im budem variť a oni tvrdo pracovať na vidieckom pozemku, či stavbe. A ešte budú za tú tvrdú prácu a oázu aj platiť. Niečo ako kurz prežitia. 🙂

Predstavujem si to vždy od mája do neskorej jesene, keď nastrihané listy skorocelu čistím pri vani. Za tie roky som si už v hlave vypracovala naozaj seriózny podnikateľský plán.

SUROVINY:
Listy skorocelu (košík)
Kryštálový cukor
Zaváracie fľaše

POSTUP:

  1. Listy skorocelu dôkladne umyjeme. Nechávam ich vykúpať sa v napustenej vani a postupne ich ručne čistím a oplachujem. List po liste.
  2. Papierovou utierkou ich jemne vysuším.
  3. Postupne ich vkladám do zaváraninových fliaš, systémom, najprv cukor, potom vrstva listov skorocelu, cukor, skorocel, cukor, skorocel…. končím cukrom.

    Naložený skorocel v cukre/foto: Dalito.sk

  4. Každú vrstvu listov poriadne potlačím varechou, aby sa do poháru vmestilo čo najviac a tak bol sirup čo najkoncentrovanejší a najkvalitnejší. Skorocel tak začne púšťať aj viac šťavy.Posledná vrstva musí byť s cukru.
  5. Fľaše zatvorím a na dva mesiace odložím na tmavé a chladné  miesto. Ja do pivnice. Do diára si len napíšem,že už prešli dva mesiace, aby som na sirup nezabudla. Vždy keď príde ten deň sa len prekvapene zhrozím, ako ten čas opäť utiekol.
  6. Po dvoch mesiacoch fľaše vyberiem a celú masu listov, ktoré medzitým pustili dostatok šťavy, vyžmýkam zo všetkých síl. Ak je doma manžel doma, robí to on. Čo si budeme, rovnoprávnosť-nerovnoprávnosť, nemám silu ako chlap a pri skorocelovom sirupe je škoda každej kvapky.
  7. Sirup cez sitko nalejem do hrnca a varím 3 minúty.
  8. Ešte vrelý ho nalejem do umytých a suchých fliaš a nechám do druhého dňa sterilizovať pod dekou.

RADA: 

Sirup je úžasný pri liečbe prechladnutia, dýchacích ciest, aj keď bolí hlava. Vraj ho treba užívať nalačno, pol hodinu pred jedlom. Preventívne ho doma užívame 1×2 lyžičky denne, ráno a večer. Ak fľašu otvorím, odložím ju potom do chladničky.

Inak vedeli ste, že čerstvé listy sú výborné a zdravé aj do šalátov?

RECEPT s príbehom: Zázvorový sirup, ktorý preverí dochvíľnosť