Recept: Výborné zemiakové rösti plnené lososom a avokádom

Chrumkavé zemiakové rösti plnené lososom a avokádom/foto: autorka

Mám susedu, ktorá už pred dvadsiatimi rokmi varila a vypekala to, čo letí dnes. Keď sme k nej prišli po prvý raz na návštevu, servírovala dobrotu, ktorá mi učarovala nielen chuťovo, ale aj vizuálne. Zemiakové plnené chrumkavé rösti mi u nej učarovali.

Ani neviem prečo som si na jej rýchlu pochúťku spomenula až tieto veľkonočné sviatky. Pred nákupom som zalistovala v mesačníku obchodného reťazca. Ponúkali recepty s takými krásnymi fotografiami, že časopis nedokážem vyhodiť dodnes.

Zemiakové rösti – jednoduché chrumkavé zemiakové košíčky (hniezda)  vymysleli v Alpách. A dobre urobili. Ide o skutočnú delikatesu, ktorá si v podstate nevyžaduje žiadne kuchárske umenie. Výsledok je však fantastický.  

Suroviny

400 gramov zemiakov tipu C, 1 PL zemiakového škrobu, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL repkového oleja, 1 kyslá smotana (30%), 100 g plátok údeného lososa, mäkké avokádo, zelená bylinka (šťaveľ krvavý)

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme a postrúhame na hrubom strúhadle.
  2. Vytlačíme z nich čo najviac prebytočnej tekutiny.
  3. Pridáme zemiakový škrob, osolíme, okoreníme a poriadne zamiešame.
  4. Rúru si necháme predhriať na 180 stupňov Celzia.
  5. Kým sa zohrieva, formu na muffiny dôkladne vymažeme olejom. Do každého otvoru vložíme asi dve polievkové lyžice zemiakov a vytvarujeme pomyslené košíčky-hniezda, ktoré po upečení budeme ešte napĺňať.
  6. V predhriatej rúre pečieme do zlata asi 30 minút. Sledujeme, aby sme hniezda nespálili.
  7. Po vychladnutí preložíme zemiakové košíčky na tanier. Každý naplníme lyžicou kyslej smotany, na ktorú položíme stočenú rolku lososa a čajovú lyžičku vydlabaného avokáda.  
  8. Posypeme bylinkou. Ja som zvolila šťaveľ krvavý.

Dobre vedieť

Vedeli ste, že šťaveľ má podobnú biologickú hodnotu ako špenát? V jeho listoch sa nachádza provitamín A, vitamín C, bielkoviny a minerálne látky. Preto je najlepšie ho konzumovať surový, z jeho listov sa však nepripravujú len čerstvé šaláty, ale aj výborné jarné polievky.

Táto bylinka je mrazuvzdorná  a na jednom mieste rastie aj päť rokov. Vzhľadom na to, že u starších rastlín dochádza k horknutiu listov, najčastejšie sa však pestuje ako jednoročná rastlina.

(Ak viete oceniť poctivý recept, budeme vďační ak redakciu Dalito.sk podporíte darovaním kávy)

Môže vás zaujať: