Rýchly dezert: hruška v karameli

Hruška v karameli/foto: autorka

Pečiem rada, lenže nie vždy mám na to čas a aj energiu. Jesť sladké to áno, ale v mojej domácnosti nie je nikto, kto by to urobil za mňa. Pochutnať si po dobrom nedeľnom obede na dezerte to tiež, ale musím si ho urobiť sama a servírovať ho manželovi rovno pred nos.

Mala som strašne chuť na niečo sladké. Manžel už klasicky po dobrom obede odfukoval na sedačke a čakal, čo mu pristane pred nosom. Ja tiež, ale bolo mi jasné, že ak to neurobím sama, môžem tak maximálne čakať s ním s jasným koncom. Niekde som kedysi evidentne urobila chybu. 🙂

Od kamarátky Katky som dostala najlepšie hrušky aké som kedy jedla. Vlastne aj najväčšie, pretože každá z nich vážila minimálne 360 g. Vážila som ich.

A tak mi napadlo, že z jednej urobím rýchly nedeľný dezert. Bolo to doslova šup šup a manžel si pochvaľoval. Však mal aj prečo, okrem toho, že nemusel pohnúť ani prstom, naozaj bola výborná. Bol september, napriek tomu bolo vonku exotických 30 stupňov Celzia, hlava cítila jeseň, telo si však ešte stále žiadalo sladké s nádychom exotiky.

Suroviny pre dve osoby

360 g hrušiek, 4 PL trstinového cukru, 1 ČL masla, mletá škorica, bylinky na ozdobenie, 2 marakuje, zopár lupienkov nechtíku

Postup

  1. Na mierne zohriatu panvicu som dala cukor a za stáleho miešania ho rozpustila do karamelu.
  2. Pridala maslo a poriadne miešala do rozpustenia.
  3. Hrušku izbovej teploty som nakrájala na tenké plátky, pridala do karamelu s maslom a poctivo zamiešala.
  4. Ochutila škoricou, ešte raz premiešala, aby sa chute poriadne spojili.
  5. Naložila do misiek, ozdobila bylinkami, lesnými jahodami zo záhrady a exotickou marakujou.

Dobre vedieť

Do karamelu nikdy nepridávajte niečo studené. Stvrdol a zhrubol by tak, že by sa už nedal konzumovať. Tiež nezabudnite, že cukor sa musí rozpúšťať vždy pri nízkej teplote, inak by sa mohol spáliť.

Maracuja je vynikajúce exotické ovocie, ktoré v našich končinách poznáme aj pod názvom „mučenka” a v anglicky hovoriacich krajinách ho volajú „passion fruit”. V tomto plode veľkosti mandarínky sa nachádza veľké množstvo chutnej aromatickej šťavy a chrumkavých semienok mimoriadne bohatých na vitamín C. Nechtík lekársky (Calendula officinalis) Egypťania užívali ako bylinu mladosti. Peržania a Gréci milovali jeho výraznú chuť a Hindovia jeho farebnými kvetmi zdobili chrámy a oltáre.

(Ak vás originálny recept inšpiroval, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: