Slávnostný recept v bubline: Skvelá pečená divina z jelenice
Autor: Ján Poláček
Nie je obed ako obed, občas proste zatúžime urobiť si niečo špeciálne. Niečo, čo zaručene nepripravujeme každý mesiac. Možností je mnoho a tak treba dobre vybrať. U nás padla voľba na divinu, konkrétne na pečené stehno jelenice a bola to skvelá voľba.
Prečo divina a jelenica? Vysvetlenie je jednoduché, nedávno sme si kúpili nejaké to množstvo jelenice (príprava na armagedon?). K tomu sa pridali plody z vlastnej zahrádky a zistili sme, že pre tento obed máme všetko doma a nemusíme navštíviť žiaden obchod. V čase obmedzení pre koronavírus je to vždy príjemné zistenie a tak sme sa mohli tešiť dvojnásobne.
Pred samotnou prípravou jedla prebehla strategická porada na ktorej sa určilo kto bude čo robiť. Manželka mala za úlohu pripraviť a upiecť mäso, omáčku a pečené zemiaky. Ja som si zobral na starosť najdôležitejšiu vec a to oškrabať zemiaky. Po predvedení tohto môjho “kulinárskeho umenia” bol úspech zaručený.
SUROVINY
Divina (my sme mali jelenicu. Hmotnosť radšej neuvádzam, ale myslím, že obrázok vám napovie sám), 3 mrkvy, 3 kusy koreňového petržlenu, 1 stredný zeler, soľ, sušený cesnak, bobková list, víno – 3dcl (najlepšie je červené suché), horúca voda (vývar) – 2dcl, korenie na divinu, olej, cibuľa, zemiaky
POSTUP
Mäso si umyjeme. Dáme na pekáč s papierom na pečenie. Potrieme ho z každej strany olejom, posypeme korením na divinu, soľou a sušeným cesnakom. Mäso podlejeme vodou, prípadne vývarom. Pridáme aj víno. Po obvode mäsa rozložíme petržlen, mrkvu, zeler a bobkový list. Ak máme pekáč aj s vrchnákom, skvelé použijeme ho, ak nie, pekáč zaizolujeme alobalom, tak aby sa nám z neho neodparoval výpek. Trúbu si zohrejeme na 150 stupňov a dáme piecť na 3 hodiny.
Medzitým si v hrnci začneme prípravu na omáčku. Rozohrejeme olej, nakrájame cibuľu a pridáme ju do rozohriateho oleja. Opražíme do sklovita a odstavíme.
Po 3 hodinách mäso odkryjeme. Bobkový list vyhodíme. Zeleninu spolu s výpekom prelejeme do hrnca, v ktorom sme si pripravili cibuľu a rozmixujeme. Ak by sa nám konzistencia zdala príliš hustá, zriedime vývarom, ak príliš riedka, môžeme ju zahustiť múkou. Dochutíme soľou a omáčka je hotová.
Podávame s pečenými zemiakmi.
RADA
Mäso si na tanieri môžete dozdobiť šľahačkou a brusnicami.
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)