Tradičný francúzsky recept: provensálska grilovaná kapia „poivrons grille“
Francúzsko, láska naša, ktorú sme už navštívili toľkokrát, že pri 27. návšteve sme to prestali počítať. Kým prvé dovolenky sme prespali na pláži s paštétami v aute, postupom času, čím sme viac na sebe pracovali a v práci makali, tým sú naše dovolenky čoraz krajšie a áno, aj luxusnejšie. Ale pozor, luxus nie je len o peniazoch, ale najmä o nastavení v hlave a schopnosti užívať si život naplno aj pri maličkostiach. Okrem toho, neverím, že by niekto odmietal luxus, ak by na to mal a ešte si na to aj poctivo zarobil.
Čím sme starší, tým sa naše výlety čoraz viac scvrkávajú na gastroturistiku. Nemáme sa za čo hanbiť, veď svet sme už preliezli hore-dole, teraz sme už vo veku, keď si užívame zasa inak. A tým sú vychýrené miesta s gastronómiou, o ktorej píše celý svet.
Do Francúzska už viac ako dvadsať rokov chodíme výhradne autom, aby sme neboli mobilne nijako obmedzení a aj pre hmotnosť nákupov, ktoré si tam u domácich producentov poriadne užívam. Samozrejme okrem spoznávania krás Francúzskej riviéry, prenádherného tyrkysového mora, výhľadov na najdrahšie jachty sveta, no a návštev reštaurácií. Snažíme sa čo najviac navštíviť tie, kde sme ešte neboli a často sa vraciame tam, kde nám zasa veľmi chutilo.
Špecialitu regiónu
Tohto roku sme si pochutili na vychýrenej domácej miestnej špecialite servírovanej ako predjedlo. Grilované papriky v olivovom oleji s ančovičkami a olivami (špecialita regiónu) milujú domáci medzi Nice a Monakom. Špecialitu regiónu som však doma pripravila ako hlavný chod. Samozrejme bez cinkajúcich stožiarov jácht v prístave a hučiaceho azúrového mora to nebolo úplne ono, ale bolo to zasa za facku. Za prímorskú luxusnú atmosféru, ktorá je naozaj na Francúzskej riviére výnimočná, si človek totiž poriadne priplatí, ale zasa veľmi rád. Ale recept neskutočne chutil aj doma na terase so správne vychladenou fľašou pravého francúzskeho vína z Provance.
Príprava je taká jednoduchá a rýchla, že to môžete pripraviť kedykoľvek cez týždeň, nemusíte čakať až na víkend. Aj keď teda, mne tak chutilo, že som sa akosi pozabudla, že už nie som pri mori a že na druhý deň idem do práce, že som tú francúzsku dobrotu tak z chuti zapíjala francúzskym rose, že ma skoro ráno musel manžel odviesť do práce, aby som nenafúkala. Takže vlastne, toto jedlo je najlepšie, ak si ho pripravíte vtedy, ak na druhý deň nejdete do práce.
Na rozdiel od Francúzov od mora, ja som kapiu nemarinovala, nám doma úplne stačil kvalitný panenský francúzsky olivový olej a provensálske korenie.
Suroviny
4 veľké červené kapie, olivový olej, ½ malej konzervy ančovičiek v olivovom oleji, provensálske korenie aj so soľou, čierne alebo zelené olivy
Postup
- Kuchynskú rúru si vyhrejem na 200 stupňov Celzia na program grilovanie.
- Papriky umyjem, osuším, zbavím žíl s jadierkami nakrájam na väčšie a širšie kusy.
- Papriku pokvapkám olivovým olejom z oboch strán, poukladám na panvicu dužinou dolu a šupkou hore.
- Pridám olivy, na ktoré som však ja zabudla. 😊
- Dobre okorením.
- Neprikryté vsuniem do rúry a grilujem dovtedy, kým nie je šupka papriky trochu opečená. Papriky grilujem odoka.
- Na uglilované papriky poukladám asi 4 ančovičky. Zvyšný olej z nich vylejem na panvicu tiež.
- No a to je všetko! Neskutočná delikatesa, inak aj bez olív.
Dobre vedieť
Ančovička je názov pre malú, striebornú rybku sardelu európsku, ktorá žije v Atlantiku, Stredozemnom a Čiernom mori. Hoci sardela patrí k malým rybám, jej obľúbenosť v gastronómii neustále rastie. Ančovička je teda najčastejšie nasolená fileta malej morskej rybky sardely naloženej v rastlinnom oleji.
Vo Francúzsku nám predjedlo „poivrons grille“ servírovali s troškou lístkov baby špenátu. Doma som k tomu nakrájala domáce paradajky s trochou lístkov šťaveľa. Fakt vynikajúce. Samozrejme s tým správnym francúzskym rose vínom. Ak sa niekto práve rozčúlil, že „propagujem“ alkohol, tak len podotýkam, že nie každý, kto má rád správnu atmosféru a život si užíva cez gastro s pohárikom kvalitného vínka je alkoholik. Okrem toho, že každý si je strojcom svojho života sám. Šťastného aj nešťastného a zachrániť planétu naozaj už celú nemôžem a už vlastne ani nechcem. Tak si užívajte život, kým to ešte ide a kým vládzete! Lebo raz nebude vládať každý. Ale dovtedy to môžeme ešte poriadne roztočiť! A možno aj na Francúzskej riviére!
(Ak vás tento originálny recept inšpiroval, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)