Unikátny recept Josefa Maršálka: Vynikajúce plnené pizza langoše aj v bezlepkovej verzii
Pôvodne som plánovala na víkend upiecť nejakú sladkú dobrotu. Potom sme sa s manželom odvážili a zhodli sme sa na tom, že tento víkend nemusím, ale že by zasa bodlo niečo netradičné na raňajky.
Nakoniec z toho boli raňajky, obed aj večera jedna báseň, ale na diétu sme samozrejme mohli zabudnúť, pretože z kysnutého cesta ešte asi nikto nikdy neschudol. Keď sme sa však zahryzli do tejto dobroty, na záväzky ešte z Nového roka sme v momente zabudli. Najmä ja, veď niečo, čo mi pripomína langoš, ktorý som tak do 35 rokov milovala, som už asi 17 rokov nejedla. Áno, pre celiakiu.
Recepty vychýreného českého cukrára v relácii Českej televízie Buchty po ránu sledujem pravidelne. Vysvetľuje ich s takou ľahkosťou, že doteraz som ani jeden nepokazila, aj keď všetky lepkové ingrediencie musím nahrádzať bezlepkovými. Je to niekedy fuška, trafiť sa najmä správnym pomerom, lebo bezlepková múka úplne inak reaguje ako klasická. Zatiaľ som to však vždy zvládla. Aj keď teraz som mala na mále, ale nakoniec dopadlo všetko na výbornú.
Recept českého cukrára Josefa Maršálka ponúkam v bezlepkovej aj lepkovej verzii v zátvorkách.
Suroviny
Cesto: 450 g bezlepkovej múky Freee na koláče (hladká špaldová múka)
210 g vody (200), 100 g bieleho jogurtu, 30 g olivového oleja, 6 g soli, 15 g droždia (10 g), trochu repkového oleja na opekanie kapslí
Plnka: 500 g paradajok, 50 g olivového oleja, 5 strúčkov cesnaku,
200 g syru Romadur (250 g), dve hrste čerstvej bazalky, soľ, čierne mleté korenie
Na potretie: 70 g olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 4 g soli (5), 30 g petržlenovej vňate
Postup
- Múku, soľ, droždie, vodu, biely jogurt a olej asi minútu premiešame na stredných otáčkach a potom ručným mixérom vymiešame na najvyšších otáčkach kým cesto nie je kompaktne vláčne.
- Z vymiešaného cesta urobíme guľku, vložíme do misky s užším dnom, aby nám poriadne cesto vykvasilo, prikryjeme kuchynským celofánom a necháme kysnúť na teplom mieste. Ja som cesto vložila do rúry a zvolila si rozmrazovanie na 30 stupňov Celzia. Cesto mi rýchlo a nádherne zdvojnásobilo objem. Nezabudnite ho prikryť, aby vám nezoschlo, inak vám už nenakysne. Kým cesto kysne, pripravíme si náplň.
- Menšie paradajky rozkrájame na polovicu. Cesnak na menšie kúsky, ktoré opatrne, aby sme ich nespálili restujeme na panvici s rozpáleným olivovým olejom. Pridáme paradajky a všetko spolu opekáme maximálne tri minúty. Osolíme, okoreníme a odstavíme a pridáme nahrubo natrhanú čerstvú bazalku.
- Cesto stále kysne a tak máme čas na nátierku na plnené kapsy. Môže pôsobiť ako príprava pesta, ale pozor! Cieľom nie je pripraviť husté pesto, ale „nátierku“ na pizza langošový chlieb.
- Listy petržlenu natrháme do ručného mixéra, pridáme cesnak, soľ a olivový olej a rozmixujeme do hladka.
- Jemne si pomúčime dosku, na ktorú opatrne vyklopíme kysnuté cesto, aby nám nestratilo objem. Preto s ním pracujeme naozaj opatrne. Ideálne pri práci s kysnutým cestom používame cukrárenskú kartu. Prácu nám významne uľahčí.
- Z cesta vypracujeme väčší štvorec, ktorý kartou rozdelíme na deväť kociek. Každú kocku jemne pomúčime z oboch strán.
- Každý kúsok si rozvaľkáme na asi 15 x 15 cm. Okraje potrieme vodou, aby sme mohli z toho urobiť plnenú kapsu, teda spojiť jej okraje.
- Syr si nakrájame na menšie kúsky.
- Do každého kúska, asi jednej tretiny, poukladáme vychladené paradajky, na ktoré poukladáme tri plátky syru, preklopíme a kraje poriadne utlačíme, aby sme z toho vytvorili plnenú kapsu. Z bezlepkového cesta to ide ťažšie, takže niektoré kúsky sa mi nepodarilo zlepiť dokonalo, ale na horúcej panvici si s tým fyzika aj chémia poradili.
- Na panvici si rozpálime naozaj len trošku repkového oleja. Pizza langoše v nich nesmú plávať.
- Plnené kapsy ukladáme na panvicu hornou stranou dolu. Každú kapsu opekáme z obidvoch strán asi päť minút v bezlepkovej verzii a tri v lepkovej. V podstate ich opekáme z každej strany ako vyprážané rezne.
- Plnené kapsy odkladáme na tanier s kuchynským papierom z rolky, aby nám vsala prebytočný olej.
- Každú kapsu poriadne potrieme rozmixovaným petržlenom s cesnakom.
- Plnené pizza langoše sú najlepšie ešte teplé. Sú naozaj vynikajúce!
Dobre vedieť
Špaldová múka je dnes mimoriadne populárna pre vysoký obsah vlákniny, bielkovín, vitamínov, minerálov, vďaka čomu je ľahko stráviteľná. Je mimoriadne zdravá a je to kvalitná alternatíva klasickej pšeničnej múky. Ale pozor! Špaldová múka má síce nízky obsah lepku, pre celiatikov je však nebezpečná. Určite nie je bezlepková! Špalda obsahuje lepok a preto ju celiatici v žiadnom prípade nesmú konzumovať! Špaldová múka je pre zdravých konzumentov skvelá pri pečení kysnutých, krehkých a prekladaných ciest pretože má aj krásnu orechovú chuť.
(Ak viete oceniť poctivý recept, budeme vďační ak redakciu Dalito.sk podporíte darovaním kávy)